Binnenland

NSS-top in Den Haag verloopt vrijwel vlekkeloos

DEN HAAG. De atoomtop zit erop. Twee dagen lang hebben regerings­leiders zich in Den Haag gebogen over het voorkomen van nucleair terrorisme. De wereld moet met deze NSS iets veiliger zijn geworden. Obama grijnst om Rutte op z’n fiets.

25 March 2014 17:08Gewijzigd op 15 November 2020 09:38
Twee zwaar gepantserde voertuigen voor Obama. beeld ANP
Twee zwaar gepantserde voertuigen voor Obama. beeld ANP

De Nucleair Security Summit (NSS) is vooralsnog goed verlopen. Vooral de aanwezigheid van Obama luistert de internationale atoomtop op. Het machtsvertoon van de Amerikaanse president –met z’n Air Force One, helikopters, gepantserde voertuigen en eigen lijfwacht– liegt er niet om.

De atoomtop is bijzonder. Uit alle hoeken van de wereld strijken regeringsleiders neer in Den Haag. Enkele duizenden journalisten –minder dan verwacht– doen verslag van de veiligheidstop, de derde, sinds Obama in 2009 de noodklok luidde over de dreiging van nucleaire terrorisme.

Het World Forum in Den Haag, het epicentrum van de NSS, is maandag hermetisch afgesloten. Vele duizenden agenten in uniform, agenten in burger, militairen en marechaussees bewaken de conventie. Hoge stalen hekken, speciaal ingevlogen vanuit Londen, houden het publiek op afstand.

Net na de middag arriveren de eerste regeringsdelegaties bij het World Forum. Eén voor één. Donkere auto’s achter snelle motormuizen. De volgorde van aankomst is vastgesteld via een uitgekiend scenario. Soms is het beter als regeringsleiders elkaar even niet tegen het lijf lopen.

Boven Den Haag cirkelen vier, vijf politieheli’s. De hofstad zit op slot tijdens de top. Ondernemers rond het World Forum klagen steen en been over gemiste klandizie. Ten minste één onder­nemer heeft geen reden tot klagen. De Boer Tentenverhuur verdient leuk aan de top door de levering van diverse megatenten.

Onverwacht ontstaat er opschudding. Een vliegtuig nadert het Nederlandse luchtruim, maar heeft vooraf geen toestemming gevraagd om te landen. De luchtmacht komt direct in actie. De KLu kan even z’n spierballen laten zien. Vanaf de Vliegbasis Volkel stijgen twee F-16’s op om het toestel te onderscheppen. De vrachtkist wijkt uit naar Frankfurt. Gevaar geweerd, missie geslaagd.

Premier Rutte staat inmiddels in de houding om de regeringsleiders op te vangen. Joviaal begroet hij presidenten en premiers, staatshoofden en een koning. Xi Jinping van China, Cameron van Engeland, Hollande van Frankrijk, Merkel van Duitsland, Renzi van Italië en Abdullah van Jordanië melden zich. En een lange reeks meer of minder bekende leiders. Secretaris-generaal Ban Ki Moon van de VN en Barosso van Europa zijn ook van de partij.

Het wachten is op de ”Potus”, the president of the United States. Om 14.45 uur arriveert Obama. Als laatste, nog onverwacht, vanaf de andere kant. Het Amerikaanse konvooi telt twee presidentiële voertuigen, om eventuele terroristen te misleiden. Met twee zwaargepantserde voertuigen is nooit duidelijk uit welke van de twee de president komt rollen. In de volgauto’s zitten vechtjassen. Helm op, automatische wapens in de aanslag.

De presidentiële stoet houdt halt voor de deur van het World Forum. Breedgeschouderde mannen springen uit hun auto en nemen strategische posities in. Dan stapt ”mister president” uit. Obama grijnst en wuift. Het feestje binnen kan beginnen.

Regeringsleiders nemen plaats in een enorme vergaderzaal, achter een al even ruime vergader­tafel. Ook hier weer een zorgvuldig gearrangeerde plaatsing van de gasten. Rusland naast Oekraïne, nee dat botert niet. Ook Baltische staten blijven liever uit de buurt van de Russische buur.

Rond 15.00 uur opent Rutte de top. Een openingsvideo voert langs delen van Nederland: de haven van Rotterdam, de ”Nachtwacht” in het Rijksmuseum. Rutte komt op de video langsrijden op een fiets. Obama grijnst breed. Na de premier kan de president van Zuid-Korea, het vorige gastland, het woord voeren. Dan Ban Ki Moon.

Onderliggende spanningen komen op tafel. De Russische minister Lav­rov kijkt erg zuur na zijn ontmoeting met minister Desjchitsia van Oekraïne, die een eind aan de Russische agressie zou eisen. Voor de rest verloopt de top vrijwel vlekkeloos. Het zit alleen India niet mee. Een stadsbus rijdt het busje van de Indiaanse delegatie in de kreukels.

De politie pakt een groep van vijftig demonstranten op. Alle betogers worden afgevoerd met een touringcar. Dan is het weer rustig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer