Kerk & religie

„Leen Potappel voorspelde watersnoodramp 1953 toch niet”

Leen Potappel (1882-1953) woonde zijn hele leven in Stavenisse. De vroegere boerenknecht was 46 jaar ouderling van de oud gereformeerde gemeente in het Zeeuwse dorp. Hij verdronk tijdens de stormramp in 1953.

Jan van Reenen
19 March 2014 17:57Gewijzigd op 15 November 2020 09:30
Leen Potappel. beeld RD
Leen Potappel. beeld RD

Leen Potappel krijgt veel aandacht in een boek over de (kerk)geschiedenis van Stavenisse dat zaterdag verschijnt. Schrijver is J. M. Vermeulen, die zegt met veel nieuwe gegevens over de misschien wel bekendste inwoner van Stavenisse te komen. Dat heeft hij vooral te danken aan een bundel met 77 brieven van ds. J. W. Slager, die hij kreeg van J. Mastenbroek.

Vermeulen karakteriseert Potappel als een bidder. „Voor de Eerste Wereldoorlog was Potappel bijna onophoudelijk in gebed, zozeer dat hij er evenwichtsstoornissen aan overhield. Toen kon hij zijn werk als boerenknecht niet goed meer doen en leefde hij voortaan uit de hand van de Heere.”

Waarvoor bad Potappel vooral?

„Hij bad dat het oordeel van de Heere, dat ons land verdiend had, niet zou komen. Veel mensen uit de omgeving van Stavenisse vroegen hem wat hij van de situatie in Nederland dacht. „Er waren schreiende mensen die mijn hand vasthielden, mensen die ik gans niet kende, hoewel toch uit ons eilandje”, zei Potappel er zelf van. Ze smeekten hem om weekdiensten te beleggen, wat hij ook deed, en avond aan avond stroomde het kerkje vol, ook met mensen die er anders nooit kwamen. Potappel mocht geloven dat Nederland niet door het oorlogsgeweld zou worden getroffen.”

Heeft u ook iets over de watersnoodramp gevonden?

„Er is wel beweerd dat Potappel de zondag voorafgaand aan de ramp een boetepredikatie van Smijtegelt zou hebben gelezen en de watersnood zou hebben voorspeld. Maar dat is niet zo. Een halfuur vóór de doorbraak stond hij op de Molendijk met een buurman te praten. Toen de Scheldedijk doorbrak, zakte het water heel even en daarom dachten ze dat het grootste gevaar geweken was. Potappel ging naar huis, waar hij kort erna verdronk. Het was juist ouderling Johannes Slager die de boetepreek las, móést lezen, maar ook voor hem was het een verzegeld oordeel.”

Wat kan Potappel christenen nu leren?

„Ik vind een door de kerken uitgeroepen boetedag goed bedoeld, maar vraag me wel af waarom er slechts één dag wordt gereserveerd. Zou het niet goed zijn om op doordeweekse avonden oudvaders te gaan lezen, zoals Potappel deed? In deze tijd vragen allerlei randactiviteiten in de kerk veel aandacht. Het gaat er echter om, zoals Potappel bad, „als een gans schuldige voor God in de breuk te liggen en wenende te blijven liggen, tot het Hem behagen mocht hem in een weg van wederkeer op te richten.”


Zie ook:

Ouderling Potappel was echte weldoener van Stavenisse

Lees in Digibron

De profetie van Potappel (Terdege, 11-07-2007)

Ouderling Potappel liet Stavenisse niet ongewaarschuwd : Gedenkwaardige kerkdienst op 25 januari 1953 (Reformatorisch Dagblad, 29-01-1983)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer