Kerk & religie

Prof. dr. M. J. de Vries: Vertrouw niet op beloften techniek

GOUDA. „De techniek belooft ons een volmaakte wereld. Die zal er nooit komen omdat er een vloek ligt over de schepping. Als we God naar de kroon willen steken, zijn we op de verkeerde weg.”

Van een medewerker
19 March 2014 10:55Gewijzigd op 15 November 2020 09:29
Prof. dr. M. J. de Vries spreekt voor studenten in Gouda. beeld Martin Droog
Prof. dr. M. J. de Vries spreekt voor studenten in Gouda. beeld Martin Droog

Prof. dr. M. J. de Vries, bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan de TU Delft, sprak gisteravond voor de christelijke studentenvereniging Semper Fidelis in Gouda over de toekomst van de techniek en het mens-zijn.

De toekomst van de techniek lijkt ver van ons af te staan, stelde prof. De Vries. „Maar wie beheerst wie?” De bouwers van de toren van Babel hadden volgens de hoogleraar in hun hoofd dat ze die bouw konden volbrengen. „Maar de Heere daalde neer om de stad en de toren te zien die de mensenkinderen aan het bouwen waren. De mensen hadden zich niet gerealiseerd wat de techniek met hen zou kunnen doen. Realiseren wij dat ons wel? Technische ontwikkelingen worden veelal gedreven door de beloften van de technologie. Soms worden die beloften waargemaakt, soms niet.”

Als voorbeeld noemde prof. De Vries het mobieltje. In 1967 werd gedacht dat het voor specifieke toepassingen geschikt zou zijn. „Nu loop je achter als je niet zo’n ding op zak hebt. Naar humanistisch standpunt brengt de techniek ons bij elkaar. De belofte van de nanogeneeskunde –het aan elkaar plakken van atomen– is dat de nanodokter alle mankementen aan je lichaam repareert, als je er maar op tijd bij bent. Zo zou eeuwig leven mogelijk gemaakt kunnen worden. Maar welk mensbeeld schuilt daarachter?” Volgens de Delftse hoogleraar is dit een voorbeeld van utopie­denken.

De beloften van de techniek vertonen scheurtjes en barstjes. Zo belooft plastische chirurgie een ideaal lichaam. „Maar de praktijk wijst uit dat het ideale lichaam altijd één operatie verder ligt. Het effect van zo’n operatie is dus beperkt houdbaar.” De techniek belooft van alles, maar de hoogleraar vreest verlies van menselijke vrijheid, verlies van menselijke waardigheid en verlies van menselijke identiteit. „Je bent meer waard dan je genen en organen. De mens is meer dan materie. Wetenschappelijk materialisme reduceert de waarde van de mens.”

Een Bijbels mensbeeld is volgens prof. De Vries dat de mens een verantwoordelijk wezen is en dat hij de vrijheid heeft om keuzes te maken. „Gebruik techniek niet als beheersings­middel en streef geen perfectie na om de perfectie.”


Semper Fidelis Gouda

De christelijke studenten­vereniging Semper Fidelis Gouda is in 2013 opgericht.

Gouda kent ook de reformatorische studentenvereniging Solidamentum, maar volgens abactis Eline ten Voorde van Semper Fidelis is het studie­gehalte daar tamelijk hoog en bevinden zich maar weinig pabostudenten van de Driestar onder de Solidamentumleden. Daarom is vanuit de activiteitencommissie van de pabo Semper Fidelis opgericht, dat zoveel betekent als ”altijd trouw”. Semper Fidelis telt ruim vijftig leden.

Studenten moeten de christelijke identiteit onderschrijven. „Geen enkel kerkverband sluiten we uit. Dat betekent uiteraard niet dat alles kan en mag”, aldus Ten Voorde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer