Refoscholen: oproep aan ouders om op kledingstijl leerlingen te letten
APELDOORN. Het dragen van eerbare kleding raakt het punt van (sociale) veiligheid van middelbare scholieren „in een levensfase waarin de seksuele ontwikkeling heftig kan spelen.”
Dat hebben de colleges van bestuur van de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap, het Van Lodenstein College en de Gomarus Scholengemeenschap maandag geschreven aan de ouders van hun leerlingen. „De drie scholen zitten met deze bezinning in hetzelfde stadium. We houden de andere vier reformatorische middelbare scholen op de hoogte”, verklaart voorzitter drs. F. A. van Hartingsveldt van het college van bestuur van de Fruytier. Volgens de bestuurders „presenteren veel leerlingen zich op een correcte manier. Daar zijn we blij mee, want dat sluit aan bij het karakter van onze scholen. Tegelijkertijd hebben we zorgen over sommige kledingstijlen.”
In de brief wordt erop gewezen dat kleding voor de scholen een aangelegen punt is. „In ons leven moet het gaan om onze verhouding tot God en het leven tot Zijn eer. Dat wat de Heere van ons en onze kinderen vraagt en wat goed voor ons is, dient ook zichtbaar te zijn in onze uiterlijke presentatie. Ook in de maatschappij wordt een correcte kledingstijl gewaardeerd.
We krijgen over de losse kledingstijl van onze leerlingen opmerkingen en vragen van onze christelijke partnerscholen in het buitenland en van mensen die niet behoren tot de achterban en onze scholen bezoeken. Er wordt terecht verwacht dat de presentatie van leerlingen op een reformatorische school in lijn is met wat de Bijbel ons op dit punt aanreikt”, stellen de bestuurders.
Daarom is er een notitie opgesteld „die vanuit de Bijbel de lijnen doortrekt naar de dagelijkse praktijk in onze scholen.” Centraal staat zowel de notie van eerbaarheid als het Bijbelse uitgangspunt dat er onderscheid in kleding is tussen man en vrouw. Kleding is niet bedoeld „om te verleiden of uit te dagen. Eerbare kleding betekent concreet dat jongens geen afzakbroeken dragen en dat meisjes niet gekleed gaan in korte rokken en/of bovenkleding met een diepe halsuitsnijding.”
Het beleid is besproken met kerkenraden en identiteitsraden. „Als het nodig is, zullen we ook in gesprek gaan met individuele leerlingen als hun manier van kleden daartoe aanleiding geeft. Daarbij rekenen we op de steun van u als ouders”, schrijven de schoolbestuurders.
Over de uitwerking wordt de komende tijd met alle medewerkers en leerlingen nagedacht. Ze krijgen daarvoor een verkorte versie van het boekje ”Kleren maken de m/v” van ds. C. P. de Boer. Iedere vestiging of afdeling zal een bij de doelgroep passende aanpak kiezen. „We willen dat doen vanuit een positieve houding met het oog op het welzijn van uw kinderen, onze leerlingen.” Ook het Wartburg College gebruikt het boekje.
Lees ook:
„Minder focus op uiterlijk door schooluniform”
Lees ook in Digibron:
„Laat zien waar je voor staat” (Reformatorisch Dagblad, 12-12-2012)
Dress less : Kleding wordt ook bij christen uitdagender (De Waarheidsvriend, 08-12-2011)
Kleding: rekening houden met elkaar (Reformatorisch Dagblad, 11-10-2011)