HHK neemt afstand van uitspraken predikant over oud-minister Borst
MONTFOORT. Er is vrijdag grote ophef ontstaan over uitspraken van ds. A. T. van Andel, predikant van de hersteld hervormde gemeente in Montfoort, over oud-minister Borst. In het plaatselijk kerkblad noemt hij haar „een engel des doods”. De Hersteld Hervormde Kerk (HHK) neemt afstand van zijn woorden.
Borst werd op 10 februari dood in de garage bij haar woning in Bilthoven gevonden. Ze was overleden aan de gevolgen van verwondingen die ze hoogstwaarschijnlijk opliep door een misdrijf.
Ds. Van Andel schreef in de kerkbode dat door de inbreng van Borst „veel van de meest goddeloze wetten” in Nederland zijn aangenomen. „Toen de euthanasiewet er door was zei ze: „Het is volbracht.” Maar God laat niet met Zich spotten. Het is geen toeval dat deze „engel des doods” geen natuurlijke dood stierf. God heeft gesproken en ze moest haar Rechter ontmoeten, Die ze zo ontzettend met haar goddeloze uitspraak heeft gekwetst.”
Op internet ontstond vrijdag grote ophef over de uitspraken van de predikant uit Montfoort. Veel media maakten er melding van. De Hersteld Hervormde Kerk gaf vervolgens een verklaring uit, waarin stond dat het niet aan een predikant is om een oordeel te vormen over de dood van oud-minister Borst.
Ds. R. W. Mulder, scriba van de generale synode van de Hersteld Hervormde Kerk, reageerde vrijdag geschokt op de woorden van ds. Van Andel. „Iemand mag zijn mening hebben over opvattingen of wetten, maar een oordeel over mensen komt ons niet toe. Dat is aan God”, zei hij. „Bovendien heeft mevrouw Borst destijds haar excuus gemaakt, dus het past niet om dat nu weer naar voren te halen. Ik begrijp dat mensen hier overheen rollen.”
De synode betreurt de tekst, zegt ds. Mulder. „We zullen hier zeker een gesprek met ds. Van Andel over hebben.”
Nederland kreeg in 2001 de eerste euthanasiewet ter wereld. Sindsdien is hulp bij zelfdoding door een arts onder bepaalde voorwaarden mogelijk.
Na de aanvaarding van de euthanasiewet nam Borst –in de dagen voor Pasen– in een interview de woorden ”Het is volbracht” in de mond. Dat leidde tot de enige motie van wantrouwen die de SGP in de Tweede Kamer ooit zelf indiende. Tijdens een Kamerdebat bood Borst haar verontschuldigingen aan. Ook stuurde ze de toenmalige SGP-voorman Van der Vlies een brief waarin zij schreef dat de kwestie haar speet.
Lees ook:
Christenpolitici: Tussen Borst en ons lag onoverbrugbare kloof