Buitenland

Spanning rond Krim loopt verder op

KIEV/BERLIJN (ANP/DPA). Kort voor het omstreden referendum over afscheiding van de Krim van Oekraïne zondag stevenen het Westen en Rusland af op verdere escalatie. Vrijdag doet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry een nieuwe poging om zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov annexatie van de Krim uit het hoofd te praten. Volgens hun Duitse ambtgenoot Frank-Walter Steinmeier gaat het om een „vermoedelijk laatste poging”. Waarnemers gaan ervan uit dat een meerderheid van de bevolking van het schiereiland zich zal uitspreken voor aansluiting bij Moskou.

13 March 2014 18:28Gewijzigd op 15 November 2020 09:23
Kort voor het omstreden referendum over afscheiding van de Krim van Oekraïne zondag stevenen het Westen en Rusland af op verdere escalatie.  beeld AFP
Kort voor het omstreden referendum over afscheiding van de Krim van Oekraïne zondag stevenen het Westen en Rusland af op verdere escalatie. beeld AFP

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel verscherpte haar toon. Zij waarschuwde de Russische president Vladimir Poetin dat zijn land terecht zal komen in een internationaal isolement als Moskou niet inbindt. De schade voor Rusland zal niet alleen politiek zijn maar ook economisch. Die waarschuwing uitte zij in een regeringsverklaring in de Bondsdag, het lagerhuis van het Duitse parlement.

Merkel beschuldigde het Kremlin ervan de internationale stabiliteit in gevaar te brengen. „In een periode van grote onzekerheid in Oekraïne heeft Rusland gebruikgemaakt van die zwakte”, aldus Merkel. „Het recht van de sterkste is geplaatst boven de kracht van de wet”, vond Merkel. Zij sloot een militair ingrijpen in het Krimconflict uit, maar bevestigde nogmaals de dreiging van de EU met handelssancties. Maandag komen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken bijeen om zich over zwaardere sancties te buigen.

Ook in Oekraïne zelf wordt de toon opgevoerd. De tijdelijke president Oleksandr Toertsjinov zei donderdag dat Rusland „klaar is voor een invasie” van het oosten van Oekraïne. „We doen alles wat we kunnen om oorlog te voorkomen, zowel op de Krim als in iedere andere regio van Oekraïne”, aldus Toertsjinov in een tv-interview.

Het Russische leger hield donderdag oefeningen in het grensgebied met Oekraïne. Bij de manoeuvres zijn ongeveer 4000 militairen en honderden voertuigen betrokken. Oekraïne op zijn beurt heeft een ‘nationale garde’ opgericht ter aanvulling op het bestaande leger. Het nieuwe legeronderdeel moet uit zo’n 60.000 man gaan bestaan. De rekruten zijn voornamelijk vrijwilligers uit het kamp van de demonstranten die het vertrek van president Viktor Janoekovitsj hebben bewerkstelligd. Zij moeten de grenzen gaan bewaken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer