Amsterdam wil doorstart slavernij-instituut
AMSTERDAM (ANP). NiNsee, het Nationaal instituut Nederlands Slavernijverleden, moet een doorstart maken. De gemeente Amsterdam is met de organisatie in gesprek om dit mogelijk te maken, zei wethouder Andrée van Es (diversiteit) donderdag bij de presentatie van het rapport Slavernij, daar willen we meer van weten.
NiNsee verloor de rijkssubsidie nota bene in het herdenkingsjaar van 150 jaar slavernij, vorig jaar. De wethouder noemde dit heel pijnlijk en zei te kijken naar financiers om ervoor te zorgen dat de organisatie weer verder kan. Hier ligt volgens haar ook een taak bij het kabinet.
Hoogleraar Alex van Stipriaan denkt dat het NiNsee een belangrijke rol kan spelen als coördinerende organisatie, die ervoor moet zorgen dat het slavernijverleden niet wordt vergeten. Hij zocht in opdracht van Van Es antwoord op de vraag hoe de aandacht voor deze zwarte bladzijde in de geschiedenis na het herdenkingsjaar niet verloren gaat. Volgens Van Stipriaan is het slavernijverleden nog „superactueel” en moet daarom het afgelopen jaar geen afsluiting zijn, maar „juist een begin”. De wethouder noemde het „een point of no return”.
Hoewel het volgens de hoogleraar goed is dat de stilte over het slavernijverleden is doorbroken, valt er nog een boel te doen. Hij refereerde aan het onlangs verschenen rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau waarin staat dat niet-Europese Nederlanders minder goed aan een baan komen dan Europese Nederlanders. „Als dit niets met de geschiedenis te maken heeft, dan hebben we oogkleppen op.”
Volgens het rapport lieten landelijke politici het afweten in het herdenkingsjaar en heeft er nog onvoldoende verdieping plaatsgevonden. Volgens Van Stipriaan moet het slavernijverleden in het onderwijs beter aan bod komen. Ook pleit hij voor meer zichtbaarheid aan de hand van markeringen op herinneringsplekken.
De wethouder noemde educatie over dit onderwerp cruciaal. Het uitreiken van het boek 12 years a slave aan middelbare scholieren in de Verenigde Staten is volgens haar een goed voorbeeld van hoe je dit kunt aanpakken.