Dekker pakt samenwerking omroepen zelf aan
ERMELO (ANP). Staatssecretaris Sander Dekker (Media) pakt zelf de samenwerking aan tussen de besturen van NPO (Nederlandse Publieke Omroep) en ROOS, het samenwerkingsverband en overlegorgaan van de dertien publieke regionale omroepen in Nederland. Dat heeft hij woensdag gezegd tijdens een congres van ROOS.
Dekker had de besturen van NPO en ROOS gevraagd om wegens het compleet veranderende medialandschap met een gezamenlijke toekomstvisie te komen, maar dat heeft de bewindsman allemaal te weinig opgeleverd. „En dat is jammer. Er is veel tijd mee verloren gegaan. En bovendien hebben beide organisaties de kans uit handen gegeven om hun gezamenlijke toekomst zélf vorm te geven”, aldus Dekker.
Dekker gaat inwoners van de provincie als uitgangspunt nemen: „Ik zal zoeken naar een vorm waarbij de vaste lasten zo laag mogelijk zijn en waar het beschikbare geld zo veel mogelijk besteed wordt aan mooie programma’s en regionale nieuwsvoorziening.” Programmamakers moeten niet worden afgeleid door bestuurlijk gedoe over instituties en autonomie, maar goede programma’s maken.
Hij hield de regionale omroepen voor dat ze „niet moeten doen wat anderen al doen, want die wedstrijd verliest u. Geef mensen een goede reden om naar hun regionale zender te kijken. Wees Drents, Gelders, Fries, Zeeuws. Dat kan namelijk niemand anders,” aldus de bewindsman. „Het gaat erom de regionale kijker zo goed mogelijk te bedienen. Los van de besturen. Los van de organisaties. Los van de omroepen. Uw redactionele autonomie hangt niet af van dertien verschillende organisaties, met aparte gebouwen en directeuren.”
„Waar de kijker niets aan heeft zijn uw dertien afzonderlijke salarisadministraties”, aldus Dekker. „Vanuit uw perspectief is het er misschien maar één, maar ik ga over het totaal. En ik weiger dertien keer voor hetzelfde te betalen. Waarom dertien aparte uitzendstraten? Waarom dertien eigen archieven? Waarom dertien eigen directeuren?”
Zoals ook niet was uit te leggen dat er bij de Winterspelen in Sotsji vier verschillende cameraploegen van de publieke omroep uit Nederland stonden, vindt Dekker: „De NOS, Omroep Gelderland, Omroep West en Omroep Friesland. Allemaal betaald door één en dezelfde belastingbetaler.”