De ZakBijbelBond: het kantoor van evangeliserend Nederland
OOSTERBEEK. Een Bijbel in het Perzisch, Oekraïens of Gujarati? De ZakBijbelBond, die honderd jaar bestaat, levert ’m. „We noemen onszelf gekscherend weleens het kantoor van evangeliserend Nederland.”
Een Woord voor de wereld, is het motto van de ZakBijbelBond. Tussen de glooiende heuvels van Oosterbeek, bij Arnhem, zou je bijna kunnen denken dat de wereld hier ophoudt. Een bescheiden gebouw op een afgelegen industrieterrein buiten het dorp is het onderkomen van de interkerkelijke stichting.
Het magazijn met stellingen tot aan het plafond staat vol met Bijbels, Bijbelgedeelten, flyers, evangelisatieboeken, -cd’s, -films en kalenders in de meest uiteenlopende talen. Van Adygisch tot Zweeds. Van Zoeloe tot Armeens. Ook Nederlandse Bijbels behoren tot het assortiment, in diverse formaten en vertalingen.
Vanuit deze ruimte gaat het Evangelie de wereld over. Afnemers zijn boekhandelaren, kerken, gemeenten, evangelisatieorganisaties, justitie- en havenpastors in Nederland. Maar ook particulieren kloppen regelmatig aan bij de organisatie, vertelt Simon Baksteen (37), directeur van de ZakBijbelBond. „Ik krijg regelmatig verzoeken van mensen die bijvoorbeeld hun Afghaanse schoonmaakster een Bijbel in haar eigen taal cadeau willen geven of hun adoptiekindje in Colombia.”
Aan de meeste vragen kan hij voldoen. „Wij kopen in bij zo’n 360 uitgevers wereldwijd en zijn daarmee de grootste importeur van buitenlandse Bijbels in Nederland.” De boeken, beschikbaar in zo’n 160 talen, worden tegen kostprijs aangeboden. „Onze marge is bescheiden. Het is een uitdaging om de Bijbels voor onze afnemers zo goedkoop mogelijk in huis te krijgen.”
De interkerkelijke stichting dankt haar bestaan aan Helen Cadbury, dochter van de Engelse chocoladefabrikant Richard Cadbury. Na haar bekering wist ze zich geroepen tot evangelisatiewerk en Bijbelverspreiding. Daarvoor liet ze een Bijbel in pocketformaat drukken en stichtte ze in 1893 The Pocket Testament League. In 1914 richtte Jenny van der Mersch een Nederlandse poot op: de ZakBijbelBond. Die ging in 2004 samen met Gospel for Guests. De organisatie is geheel afhankelijk van giften.
In 2006 volgde Baksteen zijn vader op als leidinggevende binnen de organisatie, ondersteund door een handvol vrijwilligers. Dat het kantoor van de stichting geen centrale ligging heeft, vindt Baksteen niet zo belangrijk. „Wij versturen onze materialen per post, dus dan maakt de locatie van het magazijn niet veel uit. Het enige nadeel van deze omgeving is dat er hier weinig vrijwilligers te vinden zijn. We hebben een chronisch tekort.”
De missie van de ZakBijbelBond vat hij samen in drie woorden: Lees, draag, deel. „Wij willen mensen stimuleren elke dag in de Bijbel te lezen, het Evangelie bij zich te dragen en het te delen met anderen.” De eerste jaren richtte de organisatie zich voornamelijk op het verspreiden van Johannesevangelies in Nederland. In de loop der jaren kwam er steeds meer vraag naar buitenlandse Bijbels.
Zo’n 80 procent van de Bijbels blijft in Nederland. „Dat is niet zo gek want alleen al in Amsterdam worden zeker 160 talen gesproken.” De overige 20 procent gaat naar zendingsorganisaties en kerken in het buitenland.
Het aantal Bijbels dat jaarlijks de deur uitgaat, groeit nog steeds. Exacte cijfers noemt Baksteen liever niet. „We houden de cijfers over onze verkopen voor onszelf. Engelse Bijbels zijn de meest verkochte buitenlandse Bijbels in Nederland. Ook Arabische bijbels doen het goed, omdat er de laatste jaren veel aandacht is voor evangelisatie onder moslims.”
Het bijzonderste artikel is voor Baksteen de audiobijbel. Hij laat een zwart apparaatje in handformaat zien met ingebouwde speaker en zonnecellen op het rugpaneel. „Deze luisterbijbel weegt maar 67 gram en werkt op zonne-energie. We kunnen hem leveren in ruim 6000 talen. Hiermee kunnen we iedereen bereiken, ook degenen die niet kunnen lezen.”
Recent kreeg hij via stichting Elim, een organisatie die hulp verleent aan gehandicapten in Nigeria, een reactie van een Nigeriaan die blind was geworden na een overval. „Hij overwoog zelfmoord te plegen. Na het luisteren naar een Bijbelverhaal op zijn audiobijbel schreef hij dat zijn slechte gedachten waren verdwenen. Daar doen we het voor.”
Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan houdt de ZakBijbelBond in september een open dag. „We zijn momenteel druk bezig met de invulling daarvan. Verder besteden we niet veel aandacht aan het jubileum. Het werk moet doorgaan.”
Baksteen hoopt zich nog veel jaren in te zetten voor de ZakBijbelBond. „Hiervoor werkte ik in de financiële wereld. Ik had een riant startsalaris en een leaseauto, maar het gaf me geen voldoening. Hier verdien ik minder, maar ik geniet ervan dienstbaar te zijn aan het geluk van anderen. De Bijbel kan verschil maken in iemands leven.”
Twee acties in jubileumjaar
In het jubileumjaar is de ZakBijbelBond twee projecten gestart. De stichting heeft in februari toestemming gekregen om het Nieuwe Testament in de vertaling van Het Boek beschikbaar te stellen voor evangelisatie. Afnemers kunnen voor 1,50 euro een Nieuwe Testament bestellen – bij voldoende afname met een eigen omslag en introductiepagina.
Daarnaast houdt de stichting een donateursactie voor audiobijbels voor Afrika. Afnemers kunnen voor 35 euro een luisterbijbel doneren, die vervolgens gratis wordt uitgereikt aan iemand Afrika.