Kerk & religie

Studie: Midden protestantse kerk Duitsland dreigt af te brokkelen

Steeds meer kerkleden zeggen hun lidmaatschap op. En steeds minder mensen noemen zich protestant. De Evangelische Kerk in Duitsland lanceerde donderdag een rapport waarin ook staat dat de betrokkenheid van de actieve leden toeneemt.

Redactie kerk
7 March 2014 17:27Gewijzigd op 15 November 2020 09:15
Beeld Rudolf Stricker, Wikimedia
Beeld Rudolf Stricker, Wikimedia

Uit een vergelijking tussen 1992 en 2012 blijkt dat het brede midden van de kerk begint af te brokkelen, zo concludeert Konrad Merzyn. Hij leidde het onderzoek van de kerk. Het aantal kerkleden is toegenomen dat zich sterk betrokken voelt bij de kerk. Drie vierde van de leden zegt dat afscheid nemen van de kerk voor hen ondenkbaar is. Aan de andere kant groeit het aantal leden dat weinig met de kerk opheeft. Dat weinig jonge geënquêteerde personen christelijk zijn opgevoed, kan op termijn bovendien een verdere teloorgang voor de kerk betekenen.

Voor de Evangelische Kerk is het steeds moeilijker om haar boodschap over te brengen. Tien jaar geleden motiveerden afhakers hun uittrede door na een verhuizing te zeggen geen kerkbelasting meer te willen betalen. Nu hoort de kerk vaak terug niet geloofwaardig over te komen. Andere opzeggers vinden dat ze geen religie nodig hebben om te kunnen leven. Levensvragen blijken ook op andere plekken dan in de kerk gesteld te kunnen worden.

De Evangelische Kerk is het grootste protestantse kerkgenootschap in Duitsland. De kerk doet sinds 1973 elke tien jaar een groot onderzoek onder haar leden. Voor de vijfde enquête bevroeg de kerk in de laatste maanden van 2012 tweeduizend protestanten en duizend personen zonder religieuze overtuiging. Duitse media als Mittelbayerische en Die Welt schreven donderdag over de resultaten.


Lees hier het Duitstalige rapport.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer