Kamer stemt in met fiscale koopkrachtreparatie
De Tweede Kamer gaat akkoord met het verruimen van de fiscale aftrekmogelijkheden voor de kosten van de thuiszorg met een bedrag van 24 miljoen euro in 2004. De maatregel maakt deel uit van het pakket aan koopkrachtreparaties voor volgend jaar van in totaal 110 miljoen, waartoe het kabinet vorige week besloot.
Het kabinet dekt de hogere aftrekpost voor de thuiszorg door de heffingskorting (een fiscaal voordeeltje voor iedereen) met 2 euro te verlagen. De maatregel was slechts mogelijk door donderdag het belastingplan voor volgend jaar, dat de Kamer al eerder had vastgesteld, alsnog door een zogenoemde novelle te wijzigen. Dat is een ongebruikelijke procedure.
De hele Kamer stemt in met de fiscale reparatie, maar de oppositiepartijen onderstreepten nog eens, dat ze het koopkrachtpakket van het kabinet volstrekt ontoereikend vinden. Vorige week bleek dat tienduizenden chronisch zieken en gehandicapten er volgend jaar vele procenten op achteruitgaan, hoewel premier Balkenende had beloofd dat het koopkrachtverlies tot 1 procent beperkt zou blijven. Met het pakket van 110 miljoen wordt die achteruitgang in koopkracht maar voor een deel weggewerkt.
D66-Kamerlid Bakker betoogde donderdag dat forse afwijkingen in het gemiddelde koopkrachtbeeld niet ongewoon zijn. In 2001, toen er miljarden voor belastingverlaging beschikbaar waren, waren de afwijkingen zelfs groter dan in het koopkrachtplaatje voor volgend jaar. „Je kunt niet vanuit Den Haag de hele werkelijkheid sturen”, aldus Bakker.
Ook staatssecretaris Wijn van Financiën noemde de koopkrachtmaatregel van het kabinet „een pleister die niet alle individuele wonden dekt”. Het inkomensverlies dat veel burgers volgend jaar lijden, is volgens hem „niet leuk, maar het kan niet anders”. Volgens het kabinet is het harde bezuinigingsbeleid noodzakelijk om de Nederlandse economie er weer bovenop te helpen.
Maar de oppositiefracties hielden voet bij stuk. Zij kwamen met diverse wijzigingsvoorstellen. Zo wil GroenLinks het belastingtarief voor de topinkomens volgend jaar verhogen van 52 naar 61 procent. De opbrengst van deze ’Robin Hood-heffing’ zou aan de minima ten goede moeten komen. De oppositievoorstellen lijken weinig kans op een Kamermeerderheid te maken.
Overigens besloot de Kamer donderdag om volgende week dinsdag ook nog een keer met premier Balkenende te debatteren over de koopkrachtmaatregelen van het kabinet. Dat gebeurt op verzoek van de SP.