Gezin via Present aan de slag met „een slinger vol talenten”
In het huis van Arjan en Hanneke Geluk hangt een slinger met visjes. ”Klussen”, staat er op het ene visje in een mannenhandschrift. ”Verven en creatieve dingen doen”, staat er in kinderletters op een ander visje. Het zijn de talenten waarmee het gezin aan de slag ging voor Stichting Present.
Hanneke Geluk had al vaker meegedaan met een Presentproject, samen met de Bijbelkring van de Marekerk in Leiden. Toen ze hoorde van de mogelijkheid om als gezin actief te zijn, waren zij en haar man meteen enthousiast. Ze zagen het wel zitten om met hun kinderen van 6, 4 en 1 jaar een project te gaan doen.
„Het is leuk om als gezin een activiteit te hebben om samen te doen, en dat het dan een keer iets anders is dan IKEA of een museum bezoeken. Bovendien is het goed om met kinderen een keer iets te doen om anderen te helpen. Vaak blijft dat iets wat je als ouders regelt, maar ook kinderen kunnen al jong klaar staan voor een ander.”
Toen Hanneke Geluk zich meldde bij Present werd er meteen een afspraak gemaakt voor een gesprek met het gezin. „De medewerker van Present had haar aanpak helemaal toegespitst op ons jonge gezin. Naar aanleiding van het boek ”De mooiste vis van de zee” gingen we nadenken over wat de kinderen en wij goed konden. We schreven dat op papieren visjes, die uiteindelijk een slinger met onze talenten vormden. Daarna gingen we het erover hebben hoe we die konden inzetten voor de ander. Voor kinderen van 4 en 6 jaar is dat nog best lastig, maar zeker onze oudste kon het al goed begrijpen.”
Gezellige middag
Present zocht een project dat paste bij de kwaliteiten van de familie Geluk. „We kregen een alleenstaande moeder met drie kinderen toegewezen.” De concrete hulpvraag van het gezin was het ophangen van planken in een bergruimte. Arjan, die in eigen huis veel ervaring met klussen heeft opgedaan, zag dat wel zitten.
Hanneke ging samen met de andere moeder aan de slag om de kinderen een gezellige middag te bezorgen. „We hadden spelletjes meegenomen en ik had canvasschilderijtjes gekocht. Terwijl Arjan aan het klussen was, hebben de kinderen geverfd en spelletjes gedaan. Het was leuk om te praten met de moeder. Je merkt dat je, juist met kinderen in dezelfde leeftijden, veel gemeenschappelijk hebt.” De alleenstaande moeder gaf aan het eind van de middag aan dat ze het gezellig had gevonden.
Hanneke vindt het prettig dat een Presentproject eenmalig is. „Vooraf zeggen de medewerkers van Present ook dat je jezelf niet moet verplichten om na het project hulp te blijven bieden.” Dat voelt voor haar aan de ene kant een beetje ongemakkelijk, juist ook omdat het gezin dichtbij woont en nog steeds hulp nodig heeft. „Maar ik weet dat het gezin in beeld is bij Present en andere hulpverleners. Daarom voel ik me ook niet gedwongen om vaker te gaan.”
De kinderen van Arjan en Hanneke vonden het leuk om mee te doen, al vond hun dochtertje het van tevoren jammer dat ze nu op woensdagmiddag geen vriendinnetje kon uitnodigen. „Ze leert daardoor ook om iets te geven: in dit geval tijd”, vindt haar moeder. „Ik hoop dat onze kinderen mede door dit project een hulpvaardige houding krijgen.”
Gezinnen Present
Stichting Present probeert een verbinding te maken tussen mensen die willen helpen en mensen die hulp nodig hebben. Vaak voeren groepen vrijwilligers eenmalig een project uit. Dat kan van alles zijn: een high tea organiseren in een bejaardenhuis of een klus klaren bij iemand met psychische problemen.
In 2012 startte Present een proef waarin gezinnen projecten gingen uitvoeren. Een gezin hielp mee op een zorgboerderij, een andere maakte een volkstuin klaar voor het voorjaar. Tijdens het proefproject werden in totaal 68 klussen uitgevoerd door gezinnen.
Bij Stichting Present in Leiden deden tot nu toe vier gezinnen mee. Sietske Steenbergen coördineerde deze projecten. In haar aanpak gaat het niet alleen om de dag waarop het gezin daadwerkelijk hulp verleent. „We proberen gezinnen in beweging te krijgen, zodat ze het vanzelfsprekender gaan vinden om in hun omgeving iets voor anderen te betekenen.”
Gezinnen Present, zoals deze tak van Present genoemd wordt, is een traject waarin een gezin op zoek gaat naar hulpgevende kwaliteiten. Steenbergen: „Wanneer een gezin aanbiedt om hulp te verlenen, gaan wij daar eerst op bezoek. De gezinsleden gaan dan met elkaar zoeken naar de kernwaarden van hun gezin. Dat kan gastvrijheid zijn, of sportiviteit, of misschien kookkunst. Ook kleine kinderen kunnen dat vaak al goed benoemen.”
Als duidelijk is welke kant het gezin op wil met het project, zoekt Present een hulpvrager die daarbij past. Na de uitvoering van het project evalueert Steenbergen hoe het gezin en de hulpvrager de middag hebben ervaren. Ze hoopt dat door het project het gezin zich er meer van bewust is welke mogelijkheden het heeft om klaar te staan voor een ander.
De meerwaarde van hulp door een gezin is dat ook jonge kinderen hun steentje bijdragen. Steenbergen: „Kinderen hebben minder vooroordelen. Daardoor stappen ze gemakkelijker op een oud of gehandicapt iemand af. Hun aanwezigheid werkt vaak ontwapenend. Oude mensen vinden het soms heel fijn om weer even een baby op schoot te hebben. Bij de gezinsprojecten wordt er vaak minder geklust. Het sociale aspect neemt een grotere rol in.”