Politiek

„VVD en PvdA grote verliezers verkiezingen”

DEN HAAG (ANP). VVD en PvdA stevenen af op een grote nederlaag bij de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. Beide partijen hebben op dit moment slechts 7 procent van de kiezers achter zich. Dat blijkt uit een woensdag bekendgemaakt onderzoek van het bureau BMC. Bij de vorige lokale verkiezingen in 2010 kregen beide partijen bijna 16 procent van de stemmen.

5 March 2014 08:45Gewijzigd op 15 November 2020 09:11
beeld ANP
beeld ANP

„Kiezers van VVD en PvdA zijn ontevreden over het kabinetsbeleid en lokale partijen krijgen de rekening gepresenteerd. De invloed van landelijke politiek op de gemeenteraadsverkiezingen is dominant”, concludeert hoofdonderzoeker Marcel Boogers. Hij is hoogleraar Innovatie en Regionaal Bestuur aan de Universiteit Twente.

Sommige kiezers van VVD en PvdA hebben al besloten dat ze dit jaar overstappen naar een andere partij. De PvdA verliest vooral stemmen aan de SP, de VVD aan de lokale partijen.

Bovendien twijfelen heel veel kiezers nog. Meer dan een derde van de ondervraagden heeft nog steeds geen keuze gemaakt, ook al zijn de verkiezingen al over 2 weken. Onder die grote groep twijfelaars zijn vooral PvdA’ers en VVD’ers. In de aanloop naar de vorige gemeenteraadsverkiezingen, in 2010, twijfelde 16 procent van alle kiezers.

De lokale partijen lijken de verkiezingen te gaan winnen, net als 4 jaar geleden. Ze hebben bij elkaar de meeste kiezers achter zich. Momenteel wil een op de zes Nederlanders op een plaatselijke fractie stemmen. Dat percentage zal stijgen als de twijfelaars de knoop doorhakken. Boogers verwacht dat de lokalen het nu nog beter zullen doen dan in 2010. Toen kregen ze bijna een kwart van de stemmen.

Van de landelijke partijen gaat het CDA aan kop. De christendemocraten zouden ongeveer 10 procent van de stemmen krijgen. D66 gaat gelijk op met PvdA en VVD. De PVV staat in het onderzoek op slechts 2 procent, maar dat is omdat de partij van Wilders alleen meedoet in Den Haag en Almere.

Uit het onderzoek blijkt ook dat er een verschil is tussen stad en platteland. In de grote steden lijkt D66 te winnen, in de kleinere gemeenten kiezen de inwoners vooral voor de lokale partijen.

Aan het onderzoek hebben 1905 mensen meegedaan. „Dit aantal is genoeg om betrouwbare uitspraken te doen over de Nederlandse bevolking”, aldus de onderzoekers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer