Westen dreigt Poetin met sancties
KIEV/MOSKOU/NEW YORK (ANP). Westerse wereldleiders uitten dit weekeinde dreigende taal tegen de Russische president Vladimir Poetin. Ze riepen hem op de provocerende militaire activiteiten in Oekraïne onmiddellijk te stoppen. De VS stuurt minister John Kerry van Buitenlandse Zaken dinsdag naar de Oekraïense hoofdstad Kiev om de economische en politieke steun te benadrukken.
Amerika eiste ook dat er een VN-vredesmacht naar Oekraïne wordt gestuurd en dreigden met zware sancties tegen Rusland. Verschillende landen staakten de voorbereidingen voor de top van de G8 in Sotsji. Canada riep zijn ambassadeur terug uit Moskou.
De Russische Federatieraad (Eerste Kamer) gaf Poetin zaterdag toestemming voor een militaire interventie in Oekraïne. Het Kremlin liet weten dat Poetin nog niet heeft besloten over militair ingrijpen. Zijn besluit zal afhangen van de verdere ontwikkeling op de Krim. Het schiereiland is sinds zaterdag feitelijk afgescheiden van Oekraïne. Er zouden al 15.000 Russische militairen zijn. De Oekraïense marine op de Krim is uitgeweken naar zee.
Russische troepen hebben op verschillende plaatsen kleine buitenposten van het Oekraïense leger omsingeld en vroegen de Oekraïners hun wapens neer te leggen. Sommige buitenposten weigerden dat.
De regering in Kiev riep het leger op gevechtsklaar te zijn. Zondag werden ook de reservisten voor militaire dienst opgeroepen. VN-ambassadeur Joerij Sergejev liet weten dat Oekraïne andere landen om militaire hulp zal vragen als Rusland zijn militaire acties uitbreidt.
Westerse landen voerden ondertussen koortsachtig diplomatiek overleg. NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen heeft Rusland opgeroepen de militaire troepen terug te roepen naar de Russische bases. De Amerikaanse president Barack Obama liet weten dat een Russische invasie Moskou duur zou komen te staan. Hij belde ook met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De beide staatshoofden onderstreepten zondagavond de „volledige onwettigheid” van een Russische interventie op de Krim. Merkel belde ook met Poetin zelf en verweet hem het internationale recht te schenden.
Ook de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans veroordeelde zondag de Russische militaire inmenging in Oekraïne. Door troepen in het land in te zetten of daarmee te schermen, zorgt Rusland voor een escalatie van de problemen, aldus Timmermans.
De leiders van de Krim willen 30 maart een referendum houden over de vraag of de Krim als autonome regio binnen Oekraïne verder moet, of zich moet afscheiden van Oekraïne. Een grote meerderheid op de Krim is etnisch Russisch.