Binnenland

„Publicatie sterftecijfers belangrijke stap”

UTRECHT (ANP). Ziekenhuizen moeten veel transparanter worden over de zorg die ze leveren, maar het openbaar maken van de sterftecijfers zaterdag is al een belangrijke stap. Deze cijfers zijn namelijk een belangrijke maat voor de kwaliteit van een ziekenhuis. Dat vindt adjunct-directeur Jacqueline Baardman van de patiëntenfederatie NPCF.

1 March 2014 13:19Gewijzigd op 15 November 2020 09:07

Alle ziekenhuizen moeten vanaf zaterdag verplicht een gestandaardiseerd sterftecijfer, de zogeheten HSMR, op de website publiceren. De HSMR geeft aan hoeveel een ziekenhuis afwijkt van de gemiddelde en verwachte sterfte. Het Erasmus MC in Rotterdam liet eerder weten dit niet te willen doen, maar publiceerde vrijdag alsnog een sterftecijfer gebaseerd op eigen berekeningen.

Het Rotterdamse ziekenhuis heeft bezwaar tegen het publiceren van de HSMR. Volgens het Erasmus MC is op basis hiervan geen eerlijke vergelijking te maken, omdat er niet uit blijkt wat voor patiënten een ziekenhuis behandelt. Zo komen ernstig gevallen vaker in een academisch ziekenhuis terecht, wat invloed heeft op de sterfte.

Baardman wuift het bezwaar van het Erasmus MC weg. Het is volgens haar aan de ziekenhuizen om toelichting te verschaffen bij de cijfers. „Maak inzichtelijk waarom de sterftecijfers zo zijn”, zegt Baardman. Volgens haar zijn veel patiënten kritisch genoeg om zich te verdiepen in alle informatie die er beschikbaar is. „Wij vinden dat je een patiënt serieus moet nemen”, aldus Baardman. Bovendien brengen de cijfers ook misstanden aan het licht, zegt ze. „Als de sterftecijfers onverklaarbaar hoog zijn, dan is er echt een probleem”, aldus de NPCF-adjunct.

De sterftecijfers zijn volgens Baardman slechts een stukje van de informatie waar patiënten recht op hebben. Voor verschillende aandoeningen wil de patiëntenfederatie onder andere boven water krijgen hoe vaak er per ziekenhuis wordt geopereerd, wat de resultaten daarvan zijn, of er complicaties optreden en of mensen van hun klachten af zijn. Voor de rughernia is dat inmiddels gelukt. „Er is nog een hoop te doen”, aldus Baardman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer