Sterftecijfers ziekenhuizen nu openbaar
RIJSWIJK (ANP). Nederlandse ziekenhuizen moeten zaterdag hun sterftecijfers openbaargemaakt hebben. Ieder ziekenhuis is vanaf 1 maart verplicht de cijfers op de eigen website te publiceren, zo bepaalde minister Edith Schippers van Volksgezondheid vorig jaar. Elk ziekenhuis moet op de website aangeven hoeveel mensen zijn overleden aan bijvoorbeeld maagkanker, leukemie, diabetes, nierfalen of een heupfractuur.
„De kwaliteit van de geleverde zorg moet transparant zijn voor de patiënt. Het is niet meer acceptabel dat ziekenhuizen niet open zijn over hun cijfers”, zei Schippers toen ze de maatregel aankondigde.
Het Erasmus MC in Rotterdam gaf eerder aan de cijfers niet te gaan publiceren. Vrijdag kwam het ziekenhuis alsnog met een sterftecijfer, maar dan volgens een eigen berekening. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) weet nog niet of deze cijfers voldoen aan de eis. „Zaterdag gaan we kijken wat we van alle ziekenhuizen hebben binnengekregen. Vanaf maandag onderzoeken we of alles klopt”, aldus een woordvoerster. Als het Erasmus MC niet aan de eis voldoet, kan de NZa ze oproepen om alsnog het sterftecijfer te geven. Helpt dat niet, dan mag de NZa een dwangsom of uiteindelijk een boete opleggen. Volgens de zegsvrouw is dat „normaal gesproken afdoende.”
Het Erasmus MC vindt de formule voor de berekening niet eerlijk. „Ernstig zieke, vaak complexe patiënten in een academisch ziekenhuis worden vergeleken met minder zieke patiënten met dezelfde diagnose in een algemeen ziekenhuis”, schrijft de instelling. De NZa is het niet eens met de kritiek van het Erasmus. „De kwaliteit van de berekeningen is in de afgelopen jaren beter geworden. Ziekenhuizen kunnen altijd uitleggen waarom hun cijfer is zoals het is, als zij vinden dat het nodig is. En als ze denken dat er betere manieren zijn, staat niets ze in de weg om die cijfers ook te melden. Maar dat is geen reden om niet te publiceren. Het argument is onheus”, verklaarde de woordvoerster.