Kerk & religie

Oude Kerk Diever en gg Apeldoorn ontvangen legaten

Een overleden inwoonster van het Drentse Diever heeft een groot deel van haar erfenis aan de plaatselijke Oude Kerk geschonken. Grietje Bakker laat de kerk een legaat na van 350.000 euro. Het geld komt in beheer van Stichting Vrienden van de Oude Kerk.

Redactie kerk
1 March 2014 08:34Gewijzigd op 15 November 2020 09:07

„We waren zeer verrast”, aldus Henny Werring, secretaris van de stichting, tegenover RTV Drenthe. „Van zo’n bedrag ben je even stil. Er zijn genoeg plannen voor de toekomst. Het geld wordt besteed aan het onderhoud van de kerk.”

Grietje Bakker droeg de kerk een warm hart toe, volgens Werring. In de Oude Kerk deed ze belijdenis en was ze later als vrijwilligster actief. Werring: „Als dankbetuiging voor de nalatenschap wordt er een speciaal bankje gemaakt dat een mooie plek krijgt in de kerk.”

Ook de gereformeerde gemeente (gg) in Apeldoorn ontving onlangs een royale nalatenschap. De gemeente kreeg 560.000 euro.

Hoe vaak er legaten van deze orde van grootte voorkomen is lastig aan te geven, aldus Harry Roth, directeur van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer in de Protestantse Kerk in Nederland. „Een overzicht van alle ontvangen legaten ontbreekt. De cijfers in het jaarverslag van de Raad voor de Plaatselijke Geldwerving (RPG) komen tot stand op basis van enquêtes en geven geen specifieke duiding. Bovendien worden legaten niet alleen aan de kerk nagelaten, maar ook aan kerkelijke organisaties zoals Kerk in Actie.”

Aan een legaat kunnen voorwaarden zijn verbonden. Zo ontving de hervormde gemeente in Onstwedde vorig jaar een erfenis op voorwaarde dat er elke week zou worden gepreekt en dat er een predikant zou worden onderhouden. Roth: „De kerkorde schrijft in zo’n geval voor wat de procedure is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer