Economie
„La Place bezuinigt stiekem op zondagstoeslag”

UTRECHT. Restaurantketen La Place verlaagt ten onrechte de zondagstoeslag van zijn werknemers.

Redactie economie
beeld ANP
beeld ANP

Dat stelt vakorganisatie FNV Bongenoten vrijdagmiddag. Volgens vakbondsbestuurder Niels Suijker maakt La Place (dat onderdeel is van V&D) misbruik van een cao-afspraak die specifiek bedoeld was voor La Place-vestigingen in V&D-winkels in gemeenten die op grond van hun toeristische aantrekkingskracht meer koopzondagen toestonden dan het vroegere maximum van 12 per jaar.

Sinds de zogenoemde toeristenbepaling op 1 juli 2013 geschrapt is uit de Winkeltijdenwet, mogen gemeenten, ook zonder toeristische aantrekkingskracht, geheel zelf bepalen hoeveel koopzondagen zij toestaan.

In gemeenten die op basis van die nieuwe wet het aantal koopzondagen uitbreidden, zoals Eindhoven, Arnhem en Enschede, voert La Place nu ten onrechte ook die lagere zondagstoeslag door voor zijn werknemers, stelt Suijker.

„Daarmee worden niet alleen de werknemers heel erg benadeeld, La Place handelt ook in strijd met de cao”, meent hij. „Nu de toeristenbepaling is opgeheven, is deze bepaling in de cao niet meer van toepassing. Sterker nog: als je de cao op de letter volgt, dan kan een groep werknemers nu juist met terugwerkende kracht vanaf 1 juli aanspraak maken op een hógere toeslag.”

Tot nog toe gaat La Place volgens Suijker echter niet in op de herhaaldelijke verzoeken van de bond om de verlaging terug te draaien. „De wijze waarop La Place overleg met ons om er samen uit te komen uit de weg gaat, is volstrekt respectloos. Het lijkt mij dat La Place met de verlaging van de zondagtoeslag een verkapte bezuiniging wil doorvoeren. Dat accepteren wij niet”, aldus Suijker, die werknemers oproept zich te melden als ook zij worden geconfronteerd met een verlaging van de toeslag.

In een reactie laat een V&D-woordvoerster deze krant weten zich nog te beraden op het standpunt van FNV, „al zijn wij overigens van mening dat zondagtoeslagen niet meer aansluiten bij de huidige 24-uurs maatschappij.”

RMU-directeur Schalk vindt de handelswijze van La Place „opnieuw een signaal dat de ongebreidelde zondagsopenstelling grote gevolgen heeft.” Door de toeslagen op zondag te cancelen wordt de positie van werknemers volgens hem aangetast. „En de manier waarop dit gebeurt, het stiekeme en eenzijdige aanpassen van de regeling, dat is een teken aan de wand. De zondag moet blijkbaar als een gewone dag worden gezien. Wat mij betreft blijft het echter een bijzondere dag.”

Het enige positieve dat Schalk in deze ontwikkeling van het afschaffen van toeslagen ziet, is dat er steeds minder werknemers bereid zullen zijn om op zondag te gaan werken. „En in Nederland is het nog steeds zo dat werknemers mogen weigeren om op zondag te werken. Ik hoop dat werknemers van dat recht gebruik maken. Zo kan de wal het schip keren.”

CNV-bestuurder Fedde Monsma stelt dat verlaging van de zondagstoeslag eerder al reden was voor CNV om de cao niet meer af te sluiten. „Dit precies de arrogantie van de werkgever die ik in de discussie over het afschaffen van de zondagstoeslag al voorspeld had. Niet goedschiks, dan kwaadschiks, over de rug van de medewerker.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer