Het Laatste Oordeel naar het Rijksmuseum
LEIDEN (ANP). Het Laatste Oordeel, het wereldberoemde 16e eeuwse drieluik van kunstenaar Lucas van Leyden, gaat de stad Leiden voor het eerst in 487 jaar verlaten. Het monumentale schilderij is vanaf medio 2015 tot 2017 te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam.
Het Laatste Oordeel is het belangrijkste werk in de collectie van Museum De Lakenhal, maar daar begint volgend jaar een grote verbouwing. De ‘Nachtwacht van de 16e eeuw’ verhuist daarom tijdelijk naar het Rijksmuseum. Het altaarstuk komt in de Eregalerij te hangen, vlakbij de 17e eeuwse Nachtwacht van Rembrandt.
Lucas van Leyden (circa 1494-1533) geldt als de belangrijkste kunstenaar van de renaissance in de Noordelijke Nederlanden. Hij legde zich vooral toe op Bijbelse onderwerpen. Het Laatste Oordeel, waarop de dag des oordeels staat afgebeeld, schilderde Van Leyden in 1526-1527. De Leidse kunstenaar was een grote inspiratiebron voor Rembrandt.
In het kader van de bruikleen gaan beide musea voor 5 jaar samenwerken op het gebied van de collectie, kunsthistorisch onderzoek, restauratie, tentoonstellingen en publieksbereik. Zo zal er materiaal-technisch onderzoek worden gedaan naar Leidse schilderkunst uit de 16e eeuw. Ook buigen onderzoekers zich over de productie- en handelsnetwerken in Leiden en Amsterdam in de 17e eeuw. Beroemde Amsterdamse lakenhandelaren vergaarden hun vermogens met de kwaliteitsvolle lakense stoffen die in Leiden werden gemaakt.
„We vinden elkaar op het niveau van de inhoud”, zegt directeur Meta Knol van Museum De Lakenhal. „Dan doet schaal er minder toe. Museum De Lakenhal is gewoon het brutale kleine zusje van het Rijksmuseum!”
Het Leidse museum (opgericht in 1874) gaat de vier afzonderlijke gebouwdelen op een eigentijdse manier met elkaar verbinden. Ook komt er een nieuwe tentoonstellingsvleugel en wordt het monumentale rijksmonument de ‘Laecken-Halle’ uit 1641 in oude luister hersteld. Er wordt al sinds 1948 gesproken over een grote opknapbeurt van het museum.