Automobilisten voor strengere maatregelen
Een meerderheid van de Nederlandse automobilisten voelt voor invoering van strengere maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Meer politietoezicht, een lagere alcohollimiet, verbetering van de rijopleiding en een zwarte doos in de auto kunnen rekenen op ruime steun.
Dat blijkt uit Europees onderzoek waar Nederlandse automobilisten ook aan meededen. De stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) deed het Nederlandse deel van het onderzoek Social Attitudes to Road Traffic Risk Europe (SARTRE). Zij publiceerde de uitkomsten woensdag.
Vrijwel alle Nederlandse chauffeurs vinden dat rijden onder invloed strenger moet worden bestraft. Meer dan de helft (57 procent) meent dat helemaal geen alcohol mag worden genuttigd voordat iemand achter het stuur kruipt. Bijna een op de drie vindt de huidige limiet (0,5 promille) goed, een op de tien ziet meer in de grens van 0,2 promille. Ruim 70 procent ziet brood in een Europese limiet van 0 promille.
Om de veiligheid te verbeteren denkt 65 procent dat er meer politietoezicht moet komen. Ruim driekwart (76 procent) vindt dat de rijopleiding moet worden verbeterd. Volgens het onderzoek is 80 procent het „zeer eens of redelijk eens" met het neerzetten van meer flitspalen tegen harddrijden en door rood licht rijden. Verder is 41 procent voor invoering van snelheidsbegrenzers.
Ook nieuwe maatregelen krijgen volop steun. Zo ziet 55 procent van de ondervraagden het nut in van een vermoeidheidsdetector, denkt 39 procent dat een alcoholmeter een gunstige uitwerking zal hebben en is 63 procent voor de invoering van een black–box waarmee onder andere kan worden nagegaan hoe een ongeval is ontstaan.
Het onderzoek werd vorig jaar gedaan in 23 landen in Europa. In elk land werden ongeveer duizend automobilisten ondervraagd. Het SARTRE–onderzoek werd eerder (in minder landen) gedaan in 1991 en 1996.