Vaticaan geeft ruim 3,5 ton voor restauratie Geboortekerk Bethlehem
De Geboortekerk in Bethlehem krijgt van het rooms-katholieke Vaticaan 365.000 euro voor de restauratie van het gebouw. De totale kosten voor het opknappen van de Geboortekerk worden geraamd op 14,5 miljoen euro.
Dat maakte het Vlaamse kerkelijke persbureau Kerknet dinsdag bekend. Een aantal landen heeft ook geld gedoneerd voor de restauratie van de kerk. De opknapbeurt moet een einde maken aan de lekkages die de mozaïeken en andere voorwerpen dreigen te beschadigen.
De restauratie ging vorig jaar niet zonder slag of stoot van start. De Grieks-orthodoxe, de rooms-katholieke en de Armeense denominaties hebben allemaal rechten in de kerk. Die rechten zijn in 1852 door de Ottomaanse sultan vastgelegd. Tussen de geloofsgemeenschappen bestaan echter spanningen over de verdeling van de bevoegdheden.
De kerk is een van de belangrijkste heilige plaatsen voor veel christenen wereldwijd en wordt jaarlijks door tienduizenden pelgrims bezocht. Helena, de moeder van keizer Constantijn, liet in de vierde eeuw de eerste kerk op de grot bouwen die de eerste christenen identificeerden als de plaats van de geboorte van Christus. De Samaritanen verwoestten dit gebouw in 529. Keizer Justinus I (ca. 450-527) liet het bedehuis echter herbouwen. Het is deze kerk die er nog steeds staat, al heeft deze de afgelopen eeuwen verschillende keren renovaties ondergaan.
Digibron
Geboortekerk Bethlehem krijgt opknapbeurt (Reformatorisch Dagblad, 18 december 2013)
Priesters slaags in Geboortekerk Bethlehem (Reformatorisch Dagblad, 29 december 2011)
Palestijnen: Geboortekerk is werelderfgoed (Reformatorisch Dagblad, 8 februari 2011)
Palestijns geld voor restauratie Geboortekerk (Reformatorisch Dagblad, 4 september 2010)
Bethlehem, nog geen stad van vrede (Reformatorisch Dagblad, 24 december 2009)
Definitief akkoord over impasse rond Geboortekerk (Reformatorisch Dagblad, 7 mei 2002)
Palestijnen: Akkoord over Geboortekerk (Reformatorisch Dagblad, 6 mei 2002)
De geboortekerk is een van de heiligste en belangrijkste christelijke monumenten. De basiliek wordt gemeenschappelijk beheerd door de belangrijkste christelijke Kerken in het Heilige Land, onder wie de Custodie van het Heilige Land. Door een gebrek aan eensgezindheid tussen de verschillende geloofsgemeenschappen en een gebrek aan geld liet de restauratie jarenlang op zich wachten. Pas in september 2013 werd de restauratie ook daadwerkelijk gestart. Toen begon een Italiaans gespecialiseerd bedrijf de herstelling van het dak, dat al op verschillende plaatsen doorsijpelde. De laatste herstelling van het dak dateerde van 200 jaar geleden.