Vierdaagse op nationale erfgoedlijst
NIJMEGEN (ANP). De Vierdaagse van Nijmegen wordt opgenomen in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Woensdag ondertekenen marsleider Johan Willemstein en Ineke Stroucken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, het certificaat. Dat maakte de organisatie van de Vierdaagse maandag bekend.
De nationale inventaris van immaterieel erfgoed in Nederland moet gemaakt worden omdat Nederland een conventie van de UNESCO heeft ondertekend. In die conventie beloven landen hun erfgoed te inventariseren, te documenteren en te laten gedijen.
De Vierdaagse hangt als grootste meerdaagse wandelevenement aan elkaar van tradities en rituelen. De wandelmars bestaat 100 jaar in 2016 en start sinds 1925 elk jaar in de derde week van juli in Nijmegen. Tegenwoordig gaan gemiddeld 43.000 lopers van zo’n 75 nationaliteiten van start om het Vierdaagsekruisje, een officiële onderscheiding, te behalen.
Op de nationale erfgoedlijst staan typisch Nederlandse tradities die nog steeds in leven zijn, zoals midwinterhoornblazen, de Passiespelen, het Bloemencorso en schoonrijden. Vorig jaar ontstond veel ophef over het voornemen om het sinterklaasfeest op de lijst te plaatsen. Het uiterlijk van van Zwarte Piet stuitte sommigen tegen de borst. Diens uitdossing zou racistisch en discriminerend zijn.