Binnenland

GS Zuid–Holland zet besluit regiozenders in de wacht

Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid–Holland hebben dinsdag nog geen besluit genomen over de toekomst van de in financiële nood verkerende regiozenders RTV West en Rijnmond. De komende week onderzoeken GS nog een aantal zaken en uiterlijk 16 december komt een voorstel. Provinciale Staten beslist daar een dag later over.

ANP
9 December 2003 15:51Gewijzigd op 14 November 2020 00:47

Volgens Cultuurgedeputeerde E. Van Heijningen (VVD) zijn er twee opties: het failliet laten gaan van de zenders of het maken van een reddingsplan. Van Heijningen zei dinsdag dat het college somber is over de mogelijkheden. „Beide zenders zitten bijna onder water. We hebben grote twijfels over de haalbaarheid van oplossingen. Het vertrouwen in de besturen en de organisaties zelf is ernstig geschonden. Maar aan de andere kant weegt zwaar dat de zenders een taak als rampenzender hebben. Ook zien we dat de instellingen aan het herstructureren zijn."

Volgens een onderzoeksrapport dat vorige week uitkwam, heeft RTV West een tekort van 3 miljoen euro op de balans, RTV Rijnmond 1,3 miljoen. Om beide stations weer gezond te krijgen, is ongeveer 10 miljoen euro nodig, aldus de onderzoekers. Van Heijningen zei vorige week bij de presentatie van de resultaten dat het risico groot is dat meer geld nodig is.

Niet alleen het geschonden vertrouwen is voor het college van GS reden voor somberheid. Indien de provincie zou besluiten de omroepen te steunen, vreest het college ook de toekomst: dat nog meer lijken uit de kast komen in de vorm van financiële claims. Verder vragen de gedeputeerden zich af of het wel verstandig is nog meer belastinggeld uit te geven aan West en Rijnmond.

Van Heijningen zei dat GS wel het belang van de omroepen inzien, evenals de inspanningen die de besturen nu leveren om het beter te doen. Een besluit is mede daarom uitgesteld tot vlak voor de vergadering van Provinciale Staten.

De provincie wil in ieder geval niet alleen opdraaien voor de kosten. Andere partijen, zoals bijvoorbeeld de gemeenten Rotterdam en Den Haag, moeten ook geld beschikbaar stellen, als wordt besloten tot sanering. Van Heijningen zei dat hij de afgelopen dagen al contact heeft gehad met de betreffende wethouders van deze steden.

Voor volgende week heeft GS van Zuid–Holland nog een hoop werk te verzetten. Van Heijningen gaat verder op zoek naar partijen die geld zouden willen steken in de toekomst van de Zuid–Hollandse omroepen. Verder doet de provincie onderzoek naar haar eigen functioneren ten opzichte van de stations.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer