Directeur De Vluchtheuvel: Waak voor goedkope troost
MIDDELHARNIS. Het is opvallend dat we ons nooit afvragen: waarom kreeg ik vandaag geen ongeluk, maar juist zegeningen van God? Terwijl bij tegenspoed vaak de eerste vraag is: waarom houdt God dat niet tegen?
Dat constateerde H. van Groningen, directeur van De Vluchtheuvel, donderdagavond tijdens een lezing voor de cursus geestelijke vorming van de hersteld hervormde gemeente in Middelharnis. „Maarten ’t Hart zegt het in een van zijn boeken dat hij geen God hoeft die zorgt dat zijn moeder keelkanker krijgt. En als je gaat evangeliseren, is het vaak een van de eerste vragen die mensen stellen: „Moet ik in een God geloven die zo veel te lijden geeft?””
Zegeningen
Van Groningen zette er een vraag tegenover. „Waarom hoor je zelden bij voorspoed: waarom overkwam mij vandaag geen ongeluk, maar ontving ik zegeningen? De worstelingen met het lijden zijn van alle tijden. We zien dat in de Bijbel onder anderen bij Asaf en Jeremia. Het lijden kan soms ook schijnbaar zinloos zijn.”
Van Groningen kent de verhalen uit zijn werk bij De Vluchtheuvel. Verhalen over seksueel misbruik, rouw, verbroken relaties. „Laten we ervoor waken om goedkope troost te bieden. Bijvoorbeeld door te zeggen dat alles ons overkomt vanwege de zonde.”
Het is tegelijkertijd wel waar dat alle lijden het gevolg is van de zonde, stelde Van Groningen. „God begon niet met het lijden in de wereld te brengen, maar dat was de mens. Wij hakten de liefdesband met God door. En wat was Gods antwoord? Hij gaf Zijn Zoon in Zijn grote liefde. Dat wil niet zeggen dat dan alle vragen opgelost zijn. We lezen in de Bijbel op de ene plaats dat de satan David aanport om het volk te tellen. Maar ergens anders staat dat de Heere David ertoe aan zette. Dat blijft een mysterie. Maar, er is een God Die hoort.”
Vier antwoorden gaf Van Groningen op de vraag waartoe God lijden kan gebruiken. „God gebruikt lijden om ons te richten op de dingen die boven zijn, waar Christus is. Tegelijk kan lijden ons leren om onszelf en de Heere beter te leren kennen. Een ander doel van het lijden kan zijn om ons te laten getuigen in onze omgeving, als we in het lijden goed van God spreken. En ten slotte: God gebruikt lijden in ons leven om ons nuttig te maken voor anderen, zoals dat bij Jozef het geval was.”
Goed gevoel
Aan het einde van zijn lezing ging Van Groningen in op de manier waarop God leidt. „Een goed gevoel mag nooit onze keuzes bepalen. Allereerst is daar Gods Woord, daar leidt God nooit tegen in. Ook het gebed is onmisbaar. Daarbij mogen we letten op de omstandigheden: sluit of opent God deuren? Ook de raad van anderen kan ons helpen een keuze te maken, evenals het gezonde verstand. Is het dan nog niet duidelijk? Ga dan door met je werk en wacht op de Heere. Stormt het in je leven? Dat wil niet altijd zeggen dat je op de verkeerde weg bent. De Heere had Zelf tegen de discipelen gezegd dat ze het meer over moesten steken, en toch kwam er een zware storm. Maar wat een troost: Jezus zag hen. Hij ziet ook ons, Hij weet van ons af. Wat een vreugde als we Hem mogen kennen.”