Economie

SNS denkt snel klaar te zijn voor splitsing

UTRECHT (ANP). De splitsing van SNS Reaal in een bank en een verzekeraar kan nog dit jaar worden voltooid. Wat er daarna met de twee bedrijfsonderdelen van het vorig jaar genationaliseerde concern gebeurt, is aan de politiek. Dat zeiden topman Gerard van Olphen en financieel directeur Maurice Oostendorp donderdag in een toelichting op de jaarcijfers.

13 February 2014 11:22Gewijzigd op 15 November 2020 08:48

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem diende na de nationalisatie van SNS Reaal een herstructureringsplan in bij de Europese Commissie. Hoewel de goedkeuring daarvan pas in december werd verkregen, heeft het financiële concern die uitkomst niet afgewacht. „We wisten dat het plan op hoofdlijnen wel geaccordeerd zou worden”, zei Van Olphen.

Inmiddels heeft SNS naar eigen zeggen al een aantal belangrijke stappen gezet. De vastgoedtak Property Finance, die grotendeels verantwoordelijk was voor het verlies van bijna 2 miljard euro in 2013, is eind december verzelfstandigd. Ook is SNS voortvarend begonnen met de ontvlechting van de bank- en verzekeringsactiviteiten.

In maart bespreekt minister Dijsselbloem de mogelijkheden voor een verkoop van de verzekeringstak met de Tweede Kamer. Tegen de zomer komt de privatisering van SNS Bank aan de beurt. Op mogelijke uitkomsten wilden de bestuurders van SNS Reaal niet ingaan. „Dat is aan de minister.”

Wel zei Oostendorp dat het uitgangspunt voor de verzekeringstak, waarvan Reaal en Zwitserleven de bekendste merken zijn, een verkoop in één keer is. „Zo is het afgesproken met Brussel en de Staat”, zei hij. Opsplitsing in een schade- en een levensverzekeringsbedrijf is vooralsnog niet aan de orde. „Technisch zou het wel kunnen”, aldus de bestuurder.

Een samenvoeging door de Staat met de in 2008 genationaliseerde verzekeraar ASR lijkt onwaarschijnlijk. „De verkoop moet een zo transparant mogelijk proces zijn”, zei Oostendorp. Een vanuit politieke achterkamertjes geregisseerde fusie zou daar niet bij passen.

De marktomstandigheden maken het lastig om een goede prijs te krijgen voor de verzekeringsactiviteiten. SNS Reaal schreef vorig jaar honderden miljoenen af op de boekwaarde van AXA en Zwitserleven. Door de verslechterde markt verwacht het bedrijf nu minder aan die merken te verdienen dan enkele jaren geleden, toen ze werden overgenomen.

Over het balansonderzoek en de stresstest die de Europese Centrale Bank (ECB) dit jaar uitvoeren, maakt SNS zich geen zorgen. „Wij hebben er alle vertrouwen in dat we voor dat examen zullen slagen”, zei Oostendorp.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer