Enschede blijkt goede studentenstad
Enschede doet het goed als studentenstad. Studenten vinden er het makkelijkst een betaalbare kamer, hebben twee goede bibliotheken tot hun beschikking en vinden voldoende op het gebied van sporten en uitgaan. Dat blijkt uit de Keuzegids Hoger Onderwijs, die vandaag is verschenen.
Enschede eindigt het vaakst boven in de ranglijsten over studentenvoorzieningen, waarvan de jaarlijks verschijnende gids voor het eerst een breed pakket heeft getest. In de ranglijst over het onderwijs eindigde de Universiteit Twente ook nog eens op de tweede plaats, net achter de Universiteit Maastricht.
De enige twee studentensteden die als ”goed” uit de bus komen als het gaat om de kamermarkt, zijn Enschede en Leeuwarden. De samenstellers van de gids keken naar de prijs, de wachttijd en het oordeel van de studenten. Amsterdam scoorde op dit punt als enige ”zeer slecht”.
De Amsterdamse studenten mogen dan beroerd wonen, ze vinden van zichzelf wel dat ze in hun stad het beste kunnen uitgaan. Hun oordeel over de horeca, het cultuuraanbod en studentenverenigingen leverde een ruime acht op, net voor de nummer twee, Groningen. Enschede neemt de zesde plaats in. Studenten in Driebergen kunnen beter op hun kamer blijven: qua uitgaan eindigde hun woonplaats met een afgetekende 4,5 onderaan.
Ook over hun sportvoorzieningen waren de Enschedese studenten zeer te spreken: samen met Groningen eindigden ze op dit onderdeel als tweede, achter Wageningen.
Voor het eerst voegden de samenstellers van de Keuzegids Hoger Onderwijs de oordelen van studenten en deskundigen over de kwaliteit van het onderwijs samen. Toch blijven vooral de jongere, modern geoutilleerde universiteiten het in deze ranglijst het best doen. Na de topdrie Maastricht, Enschede en Eindhoven is de Universiteit van Amsterdam op de zesde plaats de eerste klassieke universiteit op de lijst.
Ook bij de hogescholen scoort een kleine school het best: de Technische Hogeschool Rijswijk. Op twee en drie staan de bredere instellingen Hogeschool ’s-Hertogenbosch en Windesheim in Zwolle.
In de keuzegids komen 1200 opleidingen aan universiteiten en hogescholen aan bod. Omdat per opleiding sterke en zwakke punten met elkaar worden vergeleken, is het boekwerk een soort consumentengids voor scholieren die volgend jaar hoger onderwijs willen gaan volgen.