Alternatieve Nobelprijs uitgereikt in Zweden
Vier organisaties en personen uit Nieuw-Zeeland, de Filipijnen, Zuid-Korea en Egypte zijn gisteren tijdens een plechtigheid in het Zweedse parlement onderscheiden met de Right Livelihood Award, ook wel de alternatieve Nobelprijs genoemd.
Zij kregen de onderscheiding voor activiteiten die variëren van voorlichting over bedrijfsmatige globalisering tot actievoering voor een kernwapenvrije wereld.
Walden Bello en Nicanor Perlas uit de Filipijnen werden geëerd vanwege hun voorlichting over de gevolgen van bedrijfsmatige globalisering en hoe daarvoor alternatieven kunnen worden ontwikkeld. De Burger Coalitie voor Economische Rechtvaardigheid uit Zuid-Korea kreeg de prijs voor haar brede hervormingsprogramma’s gebaseerd op sociale rechtvaardigheid en controle, en de toepassing van diezelfde principes bij haar activiteiten voor verzoening met Noord-Korea.
Sekem, een Egyptisch netwerk van bedrijven en maatschappelijke groeperingen, werd onderscheiden vanwege een „businessmodel voor de 21e eeuw”, waarin commercieel succes is gekoppeld aan sociale en culturele ontwikkeling van de maatschappij door middel van „de economie van de liefde.”
De vier prijswinnaars delen een geldbedrag van 2 miljoen kroon (247.350 euro). De voormalige Nieuw-Zeelandse premier David Lange kreeg een ereprijs voor zijn inspanningen voor een kernwapenvrije wereld.
De alternatieve prijs werd in 1980 in het leven geroepen door de Zweedse filantroop Jakob von Üxkull, een voormalig lid van het Europees Parlement en postzegelverzamelaar. Von Üxkull vond dat bij de toekenning van de echte Nobelprijzen onvoldoende rekening werd gehouden met maatschappelijke verdiensten.
Von Üxkulls stichting zei eerder gisteren dat zij vanwege een conflict met de Zweedse belastingautoriteiten wellicht Zweden moet verlaten. De gemeente Stockholm verleent de stichting sinds 1980 vrijstelling van belastingen, maar heeft laten weten dat de regeling mogelijk komt te vervallen door de omstreden toekenning van de prijs aan het Israëlische Gush Shalom en het Britse Trident Ploughshares in 2001. Volgens de gemeente doen beide organisaties aan benvloeding van de publieke opinie door middel van protestacties en komen zij daardoor niet in aanmerking voor belastingvrijstelling. Dientengevolge geldt dit ook niet voor de stichting van de alternatieve Nobelprijs.
Von Üxkull zei dat wordt onderzocht of het mogelijk is de stichting te verhuizen naar Duitsland en de prijzen te laten uitreiken in het parlement in Berlijn, dat zich daarvoor in het verleden ter beschikking heeft gesteld. Hij voegde hieraan toe te hopen dat het niet zover hoeft te komen.