Ahold en Lakeman in harde ruzie verzeild
Het supermarktconcern Ahold en de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) van Pieter Lakeman zijn maandag in een knetterende ruzie verzeild geraakt.
SOBI verklaarde maandag dat beleggers in Ahold zijn misleid omdat het bedrijf verzuimd zou hebben een voorbehoud te maken bij jaarrekeningen over 2000 en 2001 over betrouwbaarheid van de boekhouding van de Amerikaanse dochter US Foodservice.
Ahold laat in een persbericht weten SOBI aansprakelijk te stellen voor misleidende uitspraken. Het bedrijf stelt SOBI te hebben laten weten dat de raad van commissarissen pas in 2003 op de hoogte werd gesteld van de fraude bij US Foodservice. „SOBI verdraait de mededeling door te stellen dat de raad van commissarissen in september 2000 op de hoogte was van de fraude. Dat is niet het geval.”
Verder zegt Ahold: „De uitlatingen van SOBI, die feitelijk onjuist zijn, zijn onverantwoord, temeer omdat SOBI op dit thema voortborduurt met allerlei speculatieve schadeberekeningen.” Ahold wil niets zeggen over een eventuele gang naar de rechter.
Pieter Lakeman zegt dat het een afleidingsmanoeuvre van Ahold is. „Het is heel slim, want zo leiden ze de aandacht af van het feit dat de commissarissen in september 2000 al de noodzaak uitspraken tot aanscherping van de interne controle.” Daarbij ging het volgens Lakeman om de administratie van US Foodservice ten aanzien van de promotionele kortingen.
Door de uitspraak van de commissarissen had volgens Lakeman in de jaarrekening over het boekjaar 2000 een voorbehoud moeten staan met betrekking tot de administratie van US Foodservice. Omdat een dergelijk voorbehoud er niet was bijgevoegd, zijn beleggers die na het verschijnen van de jaarrekening over het jaar 2000 aandelen Ahold hebben gekocht, misleid. De boeken over 2000 en 2001 gaven volgens SOBI een te betrouwbare indruk.
Volgens schattingen van Lakeman komt de schade van de Amerikaanse aandeelhouders hierdoor uit op 6,5 miljard euro. Omdat niet alleen Amerikaanse aandeelhouders, maar ook Europese meedoen aan zogeheten class-action procedures tot schadevergoeding, kan de schade oplopen tot 30 miljard euro. Lakeman denkt dat Ahold dat nooit kan betalen en daarom een schikking treft voor een zodanig bedrag dat het bedrijf overeind blijft.
SOBI kwam vrijdag met de dreiging van een rechtszaak als Ahold niet snel met een antwoord op een vraag over de commissarissen kwam. Hij kreeg tijdens een aandeelhoudersvergadering ruim een week geleden te horen dat het enkele dagen zou duren. Ahold reageerde vlak voor het aflopen van een ultimatum.
Het draait allemaal om een enorme fraude. Bij US Foodservice is voor circa 1 miljard dollar te veel winst geboekt.