Europese beurzen nauwelijks in beweging
AMSTERDAM (ANP). De Europese aandelenmarkten zijn maandag zonder al te grote koersuitslagen aan de nieuwe handelsweek begonnen. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van de verklaringen die de nieuwe voorzitter van de Federal Reserve, Janet Yellen, later deze week zal afleggen voor het Amerikaanse Congres.
Yellen volgde begin deze maand Ben Bernanke op, die de afgelopen 8 jaar leiding gaf aan de koepel van Amerikaanse centrale banken. Uit haar woorden valt mogelijk iets op te maken over het tempo waarin de Fed zijn stimuleringsmaatregelen verder gaat afbouwen.
De AEX-index in Amsterdam sloot een fractie hoger op 389,64 punten. De MidKap kreeg er 0,1 procent bij en eindigde op 638,03 punten. De hoofdgraadmeters in Londen en Parijs stegen allebei 0,2 procent, die in Frankfurt sloot 0,1 procent lager.
Luchtvaartgroep Air France-KLM was met een winst van 2,3 procent de sterkste stijger bij de hoofdfondsen in Amsterdam, gevolgd door bodemonderzoeker Fugro die 2,2 procent meer waard werd. Onderaan stonden staalconcern ArcelorMittal en technisch dienstverlener Imtech met verliezen van 3,2 en 2,2 procent.
SBM Offshore verloor 2,2 procent na een adviesverlaging door de Franse bank Société Générale. De toeleverancier aan de olie- en gasindustrie ging vrijdag al bijna 12 procent omlaag nadat een document was opgedoken dat details leek te bevatten over een groot omkopingsschandaal rond het bedrijf.
Nokia kreeg er op de beurs in Helsinki bijna 3 procent bij. De Finse maker van netwerkapparatuur, die zijn mobieltjestak heeft verkocht aan Microsoft, heeft de patentenstrijd met HTC beëindigd en gaat samenwerken met zijn Taiwanese rivaal.
L’Oréal won in Parijs 4,5 procent na berichten dat Nestlé het belang in het Franse cosmeticabedrijf wil terugbrengen. Het Zwitserse voedingsconcern Nestlé sloot in Zürich op een verlies van 0,1 procent.
De euro was 1,3643 dollar waard, tegen 1,3612 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 100,39 dollar per vat van 159 liter. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper en bracht per vat precies 109 dollar op.