„Beverwijk niet schuldig aan ongeval”
HAARLEM (ANP). De gemeente Beverwijk is niet schuldig aan een ongeval in een fietstunnel, waarbij een fietsster in februari 2007 zwaar en blijvend hersenletsel opliep. Dit concludeerde aanklager Martine Hollander maandag voor de rechtbank in Haarlem. Daarom vroeg zij de rechter om de gemeente vrij te spreken.
Hoofdschuldige aan het ongeval is volgens het Openbaar Ministerie (OM) toenmalig directeur-eigenaar Marcel van T. van het Amsterdamse Graffiti Remover Brigade. Dit in 2013 ter ziele gegane bedrijf voerde in opdracht van de gemeente schoonmaakwerkzaamheden uit in de tunnel. Tegen Van T. (57) vorderde justitie 3000 euro boete.
Volgens de aanklager draagt zowel Van T. als zijn toenmalige bedrijf „grove schuld” aan het ongeluk, dat in de ogen van het OM is veroorzaakt door een schromelijk tekort aan aandacht voor de veiligheid op en om het werk. Bij het verwijderen van graffiti in de tunnel had het bedrijf geen enkele veiligheidsmaatregel getroffen, zoals het plaatsen van waarschuwingsborden of spannen van afzettingslint. Ook was er geen gecertificeerd personeel ingezet.
Het slachtoffer kwam ten val doordat haar voorwiel weggleed van een natte hogedrukslang die zonder drempels aan weerszijden over het fietspad kronkelde.
De werkwijze van het bedrijf maakte een ongeval „voorzienbaar”, aldus de officier van justitie, die Van T. verweet dat hij zich liet drijven door financiële motieven. „Het was stampen, stampen, stampen, werk wegzetten”, zei zij.
De gemeente Beverwijk gaat volgens haar vrijuit, omdat die tegen de contractvoorwaarden in niet vooraf is geïnformeerd wanneer het schoonmaakwerk zou starten. „De gemeente is als wegbeheerder weliswaar eindverantwoordelijke, maar moet wel in staat worden gesteld die taak te vervullen.”
Zij eiste tegen de twee oud-medewerkers die het werk in de tunnel uitvoerden boetes van 300 euro. Het failliete bedrijf vroeg de aanklager schuldig te verklaren zonder oplegging van straf.
Het slachtoffer kan door de hersenbeschadigingen die ze opliep niet meer thuis wonen. Haar partner stapte met succes naar het gerechtshof om alsnog vervolging af te dwingen, nadat het OM had aangegeven de zaak niet voor de rechter te brengen. Officier van justitie Hollander betuigde maandag spijt tegenover alle betrokkenen voor het aandeel van justitie in het lange tijdsverloop sinds het ongeval.