Economie

Levering koor-cd’s hapert door ondergang groothandel Sabra

HARDERWIJK. Wie dezer dagen de christelijke boekwinkel binnen­stapt op zoek naar die ene cd van dat bepaalde koor, zou weleens met lege handen weer moeten vertrekken. Door het faillissement van groothandel Sabra Muziek is de levering van diverse labels vertraagd of zelfs stil komen te liggen.

Redactie economie
7 February 2014 19:33Gewijzigd op 15 November 2020 08:42
Directeur Ron Venema in gelukkiger tijden bij de viering van het 30-jarig bestaan van Sabra (2010). Beeld Sabra
Directeur Ron Venema in gelukkiger tijden bij de viering van het 30-jarig bestaan van Sabra (2010). Beeld Sabra

In het wereldje was het al een tijdje bekend: Sabra verkeert in zwaar weer. De distributeur van christelijke muziek –de laatste jaren aangevuld met films, boeken en „cadeauartikelen met een boodschap”– vroeg producenten om uitstel van betaling. Vlak voor Kerst haperde de levering aan de muziek- en boekwinkels. Ook de website ging op zwart. Eind januari viel het doek: Sabra werd failliet verklaard. Daarmee is er voorlopig een einde gekomen aan de ooit zo succesvolle activiteiten van de Harderwijkse familie Venema.

Voor Boekhandel Smit in Gouda was Sabra een belangrijke distribu­teur, zegt eigenaar Jan Koppejan. „We betrokken er veel cd’s en dvd’s.” Op dit moment moet hij af en toe nee verkopen aan zijn klanten. „De markt is zich aan het herschikken. Producenten brengen hun labels onder bij andere distributeurs. Voor mij is het even zoeken. Vooral koor­muziek en psalmen-cd’s zijn momenteel lastig te krijgen. Ik kan wel verschillende koren benaderen, maar dat is nogal omslachtig. Ik wacht maar even af.”

Alice Pasterkamp, bedrijfsleider van ’t Boekendal in Urk, heeft dezelfde ervaring. „Bij Sabra kon je bijna alles krijgen. Ik moet nu meer verspreid inkopen. Maar ik merk ook dat anderen in het gat springen. Ecovata (specialist in gospelmuziek, red.) en De Bazuin (koormuziek) bijvoorbeeld hebben al labels overgenomen.” Geluk bij een ongeluk is dat het faillissement op een relatief gunstig moment kwam: januari en februari zijn stille maanden voor de cd-handel. „Als dit in oktober was gebeurd, was het veel erger geweest”, zegt Pasterkamp.

Bert Moll uit Lelystad is dirigent en produceert daarnaast cd’s van onder meer mannenkoor Con 
Forza uit Woerden, het Urker Mannenkoor Hallelujah en sopraan Willemijn. Moll had de distributie van zijn label BMM exclusief bij Sabra ondergebracht. „Ik ben nu in gesprek met anderen. Binnenkort start de uit­levering naar de winkels weer.”

Sabra startte in 1981 met de distributie van muziekcassettes en platen. De komst van de cd enkele jaren later gaf het bedrijf een enorme impuls. In 1999 werd Sabra exclusief distributeur van Te Deum, een van de oudste christelijke labels en bekend van onder meer het Kamper mannenkoor DEV. Later gingen ook andere labels met de Harderwijkse groothandel in zee.

Vakblad Entertainment Business vroeg eigenaar Ron Venema, die Sabra in 2001 van zijn ouders overnam, naar de oorzaken van de ondergang. „Ook de christelijke markt heeft een flinke knauw gehad door de crisis. Zowel op het gebied van entertainment als boeken. Daarnaast was er een contract met een leverancier dat ons parten heeft gespeeld.”

Bij Sabra werkten negen mensen. Curator Peter Bas Disberg zei vrijdag dat hij de mogelijkheden van een doorstart onderzoekt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer