Binnenland
„Arnemuiden kan toeristische trekpleister worden”

ARNEMUIDEN. Arnemuiden kan een toeristische attractie worden met de allure van Volendam. Dat zegt stedenbouw­kundig ontwerper Jimmy Theune (22). Hij heeft een plan gemaakt om het stadje op te knappen. Met zijn rijke maritieme verleden en zijn reputatie als vissersplaats heeft Arnemuiden volgens Theune „een troef in handen om uit te groeien tot toeristische trekpleister.”

Jan Dirk van Scheyen
Het havenhoofd. beeld Van Scheyen Fotografie
Het havenhoofd. beeld Van Scheyen Fotografie

De geboren Arnemuidenaar schreef zijn ”strategische ontwikkel­route” tijdens een stage bij de gemeente Middelburg, waar Arnemuiden onder valt.

„Iedereen kent het liedje ”Als de klok van Arnemuiden”, over de vissersvrouwen die soms tevergeefs wachten op de terugkeer van hun vissermannen op zee. Arnemuiden heeft het imago van een vissersplaats, maar wanneer je er rondloopt, voel je dat niet. Er is niet zo heel veel mee gedaan”, zegt Theune. „Je kunt er zelfs nergens een visje kopen. Kijk naar het mosseldorp Philippine in Zeeuws-Vlaanderen, een plaatsje dat overeenkomsten vertoont met Arnemuiden. Net als Arnemuiden heeft het geen vissershaven meer (de Arnemuidse vissersvloot opereert vanuit Vlissingen, JDvS), maar in tegenstelling tot Arnemuiden slaagde Philippine er wel in het maritieme imago toeristisch te gelde te maken: op 2200 inwoners zijn er daar 800 restaurantstoelen, hoofdzakelijk in visrestaurants. Het historische hart van het verstilde Arnemuiden telt echter slechts twee cafetaria’s.”

Theune zou graag zien dat Arnemuiden op vijf plekken een gedaanteverwisseling ondergaat. Zo verandert in zijn strategische ontwikkelroute de Arnestraat langs het Arnekanaal –in de volksmond Het Schorretje– met een paar eenvoudige ingrepen in een flaneerboulevard met uitzicht op het water, en wordt het havenhoofd –ooit centrum van bedrijvigheid waar vissersschepen aanlegden– weer een levendig plein met visrestaurantjes en een opvallende entree naar de nabijgelegen historische scheepswerf. De voormalige vismijn bij het Stationsplein moet een zogeheten ”experience” worden: een museum dat herinnert aan de tijd 
dat vissersvrouwen in klederdracht er vanaf de visafslag met verse vis langs de deuren trokken.

De visie van Theune is geen gemeentelijk beleidsstuk. Hij zegt: „Tijdens mijn stage in het kader van mijn opleiding tot stedenbouwkundig ontwerper vroeg de gemeente mij een studie te doen naar mogelijkheden om het havengebied opnieuw in te richten. Dat gebied omvat de oevers van het Arnekanaal ter hoogte van de historische kern, waar het havenhoofd een onderdeel van is. Ik heb toen in overleg met mijn docenten en de gemeente de keuze gemaakt om het onderzoek te verbreden.” Natuurlijk hoopt Theune dat de gemeente iets met zijn ideeën doet. „Al zijn het maar kleine ingrepen.”

Arnemuiden kreeg de laatste jaren al extra bestuurlijke aandacht van de gemeente Middelburg. Met Europees subsidiegeld werden projecten opgezet om de leefbaarheid voor de inwoners en de aantrekkingskracht voor bezoekers te vergroten. Valorisatie heette dat. Maar dat project loopt in september af.

Daarna moet Arnemuiden het zelf zien te rooien. Voorzitter van de plaatselijke ondernemersvereniging Klaas van de Ketterij heeft goede hoop. „Maar we moeten het wel warm houden”, zegt hij, „en voorkomen dat het enthousiasme wegebt.”

Van de Ketterij: „Ook in Arnemuiden gaat het economisch wat minder. De studie van Theune kan ons helpen nieuwe doelgroepen aan te boren die geld in het laatje brengen. Arnemuiden is niet ingesteld op toeristen. Dat moet veranderen. Met een paar simpele ingrepen kun je dit plaatsje al een stuk aantrekkelijker maken. Haal je de bosschages weg bij de ingang van het dorp, dan kun je ineens het kanaal weer zien. We moeten straks zowel de mensen van de naburige camping als de senioren die over Walcheren fietsen tot een bezoek verleiden. Ik voorspel dat Arnemuiden over twee jaar erg veranderd is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer