Economie

Brussel laat toelating gen–maïs over aan ministers

Een besluit om de vijf jaar durende Europese boycot van genetisch aangepast voedsel te beëindigen, is maandag door een comité van deskundigen uit EU–landen doorgeschoven naar de ministers van de vijftien EU–landen. De woordvoerster van de eurocommissaris Byrne (Consumentenzaken) heeft dat maandag gezegd.

ANP
8 December 2003 14:14Gewijzigd op 14 November 2020 00:47

Eurocommissaris Byrne had voorgesteld om import van gen–maïs van het Zwitserse biotech–bedrijf Syngenta toe te laten, maar in het comité was er geen meerderheid voor. Zes van de vijftien landen stemden voor toelating: Nederland, Groot–Brittannië, Ierland, Zweden, Finland en Spanje. Andere lidstaten onthielden zich van stemming (België, Italië en Duitsland) of waren tegen.

De ministers besluiten waarschijnlijk in januari. Nog onbeslist is of dat de ministers van Landbouw, Volksgezondheid of Economische Zaken zullen zijn. Bij toelating zou de gen–maïs vanaf april 2004 de Europese winkels binnenkomen. Producten met de gen–maïs moeten duidelijk herkenbaar zijn aan het etiket. Als de ministers het niet eens worden, mag de Europese Commissie zelf de knoop doorhakken.

De Europese Commissie heeft momenteel dertig aanvragen liggen van bedrijven die gen–producten in Europa willen verkopen. Bovendien staat Byrne onder druk van een Amerikaanse klacht bij de wereldhandelsorganisatie WTO: de VS vinden dat de boycot de handel belemmert.

Actiegroep Friends of the Earth is blij dat het comité maandag de gen–maïs niet heeft toegelaten. „Dit is steun voor het gezond verstand, de consument en het milieu", reageert actievoerder G. Ritsema. Hij verwacht niet dat de EU–ministers de gen–maïs binnenkort alsnog toelaten tot de Europese Unie. „Ook bij de ministers is grote twijfel over de veiligheid. Bijvoorbeeld Frankrijk en Oostenrijk willen grondiger testen. Die zijn niet zomaar gedaan."

Eurocommissaris Byrne wilde maandag niet reageren op het besluit. Hij blijft bij zijn voorstel, omdat hij vindt dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat gen–voeding onveilig is.

De Europese Unie heeft het zogeheten moratorium op gen–voedsel in 1998 ingesteld. Reden was dat er toen twijfels rezen over de veiligheid van de producten, die toen al twee jaar tot de EU werden toegelaten.

Minister Brinkhorst (Economische Zaken) heeft vorige week nog gepleit om het moratorium op te heffen. Nederland en de andere Europese landen reageren volgens hem veel te angstig op de nieuwe mogelijkheden van biotechnologie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer