Buitenland

„VS zaten achter vertrek Sjevardnadze”

Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Igor Ivanov, speelden de Verenigde Staten een rol in het aftreden vorige maand van de Georgische president Eduard Sjevardnadze.

AP/ANP
8 December 2003 08:47Gewijzigd op 14 November 2020 00:47

„Ik meen dat er voldoende feiten zijn die aantonen dat de gebeurtenissen van die dagen zich niet spontaan voltrokken”, zegt Ivanov in een zaterdag gepubliceerd interview met de krant Komsomolskaja Pravda. „Natuurlijk waren er voorbereidingen getroffen en was de Amerikaanse ambassadeur daarbij betrokken. Sjevardnadze heeft dat zelf bevestigd”, aldus Ivanov.

Ivanov trad op als bemiddelaar bij de machtsoverdracht in Georgië vorige maand. In de weken voordat Sjevardnadze inderdaad vertrok, kreeg hij bezoek van Amerikaanse functionarissen. De VS hebben laten doorschemeren dat die bezoeken waren bedoeld om ervoor te zorgen dat de verkiezingen soepel zouden verlopen. „Nu lijkt het erop of ze Sjevardnadze ertoe hebben willen bewegen op te stappen”, aldus Ivanov.

Volgens de Russische minister speelde achter de schermen van de ’fluwelen revolutie’ in Tbilisi ook een fonds van de Amerikaanse miljardair George Soros een rol. De stichting van de schatrijke filantroop is gericht op het versterken van de burgerrechten en de rechtsorde in de voormalige Sovjet-Unie. Sjevardnadze betichtte Soros er in het verleden al van de oppositie te financieren.

Sjevardnadze verklaarde eerder dat de Amerikaanse ambassadeur in Georgië, Richard Miles, achter de machtsomwenteling zat. Hij merkte op dat Miles al eens eerder ambassadeur was in een land waar een president werd verdreven: in Joegoslavië, toen president Slobodan Milosevic door een volksopstand moest aftreden. De Amerikaanse regering ontkent achter de revolutie in Georgië te zitten.

Zowel Moskou als Washington had belang bij een vredig einde aan de massale protesten na de omstreden verkiezingsuitslag van 2 november. Rusland wilde enige vorm van invloed houden in Georgië en westerse landen vreesden dat de aanleg van olie- en gasleidingen in gevaar zou komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer