Economie

Boycot genvoeding maandag ten einde

De Europese boycot van genetisch aangepaste voeding komt na een periode van vijf jaar mogelijk maandag ten einde.

ANP
5 December 2003 22:04Gewijzigd op 14 November 2020 00:47

Eurocommissaris Byrne (Consumentenzaken) heeft de vaste commissie voor voedselzaken gevraagd om toelating van het genetisch aangepaste maïstype BT-11, dat is ontwikkeld door het Zwitserse biotech-bedrijf Syngenta. „Er is geen wetenschappelijke reden om het niet toe te laten”, motiveerde de woordvoerster van Byrne vrijdag.

De genmaïs komt in de Europese winkels te liggen als driekwart van de commissie voor voedselzaken voor de toelating stemt. Als de commissieleden, afgevaardigden uit de EU-lidstaten, het hier echter niet over eens worden, moeten de ministers later een knoop doorhakken. Als ook die verdeeld blijven, mag de Europese Commissie beslissen.

Actiegroep Friends of the Earth hoopt op voldoende tegenstand of onthouding door Oostenrijk, Frankrijk, Luxemburg en mogelijk ook Duitsland. „Het is onvoldoende aangetoond dat de maïs veilig is voor mens, dier en milieu”, zegt woordvoerder G. Ritsema. „Eurocommissaris Byrne gaat uit van de omgekeerde wereld: hij zegt dat er geen bewijs is dat het onveilig is. Maar dat is onvoldoende.”

Volgens de actiegroep buigt de Europese Commissie voor een Amerikaans dreigement: de VS hebben aangekondigd de Europese boycot aan te vechten bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). „Maar gezondheid en milieu moeten zwaarder wegen dan de economische belangen van enkele Amerikaanse maïs- en sojaboeren.”

De Europese Unie heeft het zogeheten moratorium op genetisch aangepaste voeding in 1998 uit voorzorg ingesteld. De Europese Unie wilde toen eerst meer zekerheid over de risico’s. Voor een reeks maïs- en sojaproducten was in de voorgaande twee jaar al wel toestemming gegeven. Deze voedingsmiddelen zijn in sommige winkels ook nu nog te koop, al gelden er wel bijzondere etiketvoorschriften voor.

Donderdag adviseerde het Europese bureau voor voedselveiligheid EFSA positief over een ander maïstype, NK603, van het Amerikaanse bedrijf Monsanto. Dat advies gaat naar de Europese Commissie. Een eventuele toelatingsprocedure kan nog maanden duren.

Minister Brinkhorst (Economische Zaken) heeft deze week nog gepleit om het moratorium op te heffen. Nederland en de andere Europese landen reageren volgens hem veel te angstig op de nieuwe mogelijkheden van biotechnologie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer