Nog geen akkoord over bijstandsregels
DEN HAAG (ANP). Het kabinet, de coalitiepartijen VVD en PvdA en de ‘bevriende’ oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP hebben nog geen akkoord over het aanpassen van de bijstandsplannen van het kabinet. D66-leider Alexander Pechtold heeft dat donderdag gezegd na besloten beraad van de betrokken partijen met staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken.
Pechtold is wel optimistisch dat er snel overeenstemming wordt bereikt. Volgende week komen de bijstandsplannen in de Tweede Kamer aan de orde. Dat debat kan wat Pechtold betreft „gewoon op de agenda blijven staan”. Volgens de D66-leider is er wel nog nieuw overleg nodig tussen kabinet en bevriende oppositiefracties. Wanneer dat er komt, is nog niet duidelijk. „Er is voortdurend contact.”
Klijnsma wil de bijstandsregels strenger maken. Bijstandsgerechtigden zouden onder meer gedwongen worden tot het leveren van een tegenprestatie voor hun uitkering. Ook zouden gemeenten een wachttijd van 4 weken moeten invoeren voor ze een uitkering verstrekken. De twee christelijke partijen willen verder dat de sollicitatieplicht voor bijstandsmoeders uit de plannen wordt geschrapt.
De drie oppositiepartijen willen dat de gemeenten ruimte houden om van deze aanscherpingen af te wijken. Zonder steun van deze drie partijen heeft het bijstandsplan geen meerderheid in de Senaat.
Als het plan van Klijnsma wordt aangepast, leidt dat tot een verlies aan bezuinigingen van circa 50 miljoen, schatten ingewijden. Hoe dat gedekt wordt, is nog niet bekend.
In het overleg is ook gesproken over de participatiewet, een regeling voor arbeidsgehandicapten. De oppositie heeft grote moeite met het voornemen jonggehandicapten hun Wajong-uitkering af te nemen als ze bij herkeuring arbeidsgeschikt blijken. Ze komen dan in de soberder bijstand terecht. De ‘bevriende’ oppositiepartijen willen dat dit plan wordt aangepast. Over dit onderwerp is volgens een betrokkene „het laatste woord nog niet gezegd”. Ook andere onderdelen van de participatiewet staan nog ter discussie.
Aanpassingen van de Bijstandswet en participatiewet moeten samen een bezuiniging van zo’n 2 miljard opleveren.