Kerk & religie

Pater Van der Lugt blijft in Homs (video)

DEN HAAG (ANP). De Nederlandse pater Frans van der Lugt in de belegerde Syrische stad Homs is opgedoken in een filmpje op internet. Hij spreekt daarin over de nijpende situatie in de stad. „We houden van het leven, we willen niet verdrinken in de zee van pijn en dood”, zegt de jezuïet in het Arabisch.

27 January 2014 19:10Gewijzigd op 15 November 2020 08:28
Homs. Foto AFP
Homs. Foto AFP

Hij laat weten dat hij en de christenen en moslims in de stad lijden onder de zeer zware omstandigheden. Honger is het grootste probleem. Er is niets te eten en ouders zoeken op straat naar eten voor hun kinderen.

In het filmpje zit hij tussen borden waarop staat dat doodgaan van de honger erger is dan doodgaan door chemicaliën en dat 250 families op de rand van de hongerdood balanceren. Het leger van president Bashar al-Assad heeft de stad al lange tijd omsingeld en laat geen voedsel en medicijnen door.

De jezuïeten in Nederland zijn bezorgd om Van der Lugt, die al in de 70 is. Jan Stuyt, secretaris van de provinciaal overste van de Nederlandse en Vlaamse jezuïeten, heeft al maanden geen contact met hem gehad.

Volgens Stuyt heeft de familie van Van der Lugt vorige week nog wel contact gehad met de pater. De familie gelooft dat Van der Lugt het redt. „Frans redt het altijd, hij is een overlever”, lieten ze aan Stuyt weten.

Het filmpje werd vorige week op YouTube geplaatst. Volgens Stuyt is de boodschap echt en is Van der Lugt niet gedwongen.

Van der Lugt vertrok bijna 50 jaar geleden naar Syrië. In Homs werkte hij met jongeren met een beperking en zorgt hij inmiddels voor de zwakken die de buurt niet konden ontvluchten. Ondanks herhaalde verzoeken wilde de pater niet weg uit de belegerde stad. „Ik blijf bij mijn mensen. Ik ben de herder van mijn schapen”, was het antwoord van Van der Lugt, aldus Stuyt.

Stuyt is ongerust over het initiatief om vrouwen en kinderen uit de belegerde stad te halen. „Het kan gevaarlijk zijn om mannen van de vrouwen te scheiden”, aldus Stuyt. Hij heeft zelf in het toenmalige Joegoslavië gewerkt en zo’n situatie doet hem denken aan Srebrenica. Volgens hem is het beter om de ingesloten mensen weer van voedsel en medicijnen te voorzien.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer