Kerken herdenken Eerste Wereldoorlog
AMERSFOORT. Kerken in Europa willen dit jaar herdenken dat honderd jaar geleden de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Al is het nog niet uitgekristalliseerd, voor kerken is het een aanleiding om er in een moment van gedenken bij stil te staan.
Ook Nederland wil dit oppakken, al was Nederland zelf in de periode 1914-1918 neutraal. Een en ander kwam woensdag naar voren tijdens een bespreking van de werkgroep Vieren van de Raad van Kerken. Het gesprek ontstond binnen de werkgroep, naar aanleiding van de organisatie van bezinningstochten in Amersfoort.
Een deelnemer merkte op dat men in het kader van de Eerste Wereldoorlog niet alleen gebedshuizen moet bezoeken, maar bijvoorbeeld ook het Belgenmonument in Amersfoort, dat herinnert aan de ongeveer 1 miljoen burgers en 30.000 militairen die vanuit België naar Nederland vluchtten.
Nederland heeft op allerlei manieren met de oorlog te maken gehad, al was het maar vanwege de vele vluchtelingen. Leden van de werkgroep stelden verschillende thema’s voor die als invalshoek voor de herdenking zouden kunnen dienen: Hoe ga je om met zondebokken? Hoe belangrijk is het dat er sprake is van een verenigd Europa? Hoe verhoud je je als religie tot geweld, wetend dat nagenoeg alle kerken de wapens hebben gezegend toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak? Paus Benedictus XV was destijds een van de weinige criticasters.