Binnenland

Geldermalsen piekert over „foute schilder”

GELDERMALSEN (ANP). Geldermalsen zit in de maag met een collectie schilderijen van de Betuwse landschapsschilder Jan van Anrooy (1901 - 1988), die in de omgeving van het Gelderse plaatsje is geboren en getogen. In het gemeentehuis hangt een aantal kunstwerken van zijn hand, maar recent is ophef ontstaan over het NSB-verleden van Van Anrooy, die in de Tweede Wereldoorlog leider van een afdeling van de Kultuurkamer is geweest.

24 January 2014 10:16Gewijzigd op 15 November 2020 08:24

Burgemeester Miranda de Vries gaat dinsdag praten met de fractievoorzitters van de raad over informatie, die zij heeft opgevraagd bij het Nederlands Instituut voor Oorlogs Documentatie NIOD. De Vries wil weten of de schilderijen misschien weggehaald moeten worden, aangezien ze mensen zouden kunnen kwetsen, liet haar woordvoerster vrijdag weten.

Het besmette oorlogsverleden van Van Anrooy was wel bekend, maar in de vergetelheid geraakt. Nabestaanden van een andere bekende Betuwse landschapsschilder, Piet Mulder, herkenden de doeken bij een bezoek aan het gemeentehuis. Zij meldden de gemeente dat Van Anrooy bij hen thuis als „goed fout” bekend stond.

„Als een schilder met een bedenkelijke ideologie in een museum hangt is daar weinig mis mee. Maar als zulk werk op de kamer van de burgemeester hangt, moet eerst worden nagegaan of personen of bevolkingsgroepen er geen aanstoot aan kunnen nemen”, vindt Reinjan Mulder, zoon van Piet Mulder.

De collectie-Van Anrooy is in het bezit van Geldermalsen gekomen na een herindeling met de voormalige gemeente Deil. Van Anrooy ging na zijn internering in 1951 in dit plaatsje wonen, voordat hij naar Zuid-Afrika vertrok.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer