Opinie

Commentaar: Aanpakken levensbeschouwelijke instellingen gevaarlijk

De Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) ligt onder vuur. De rector, dr. Ahmet Akgündüz, heeft uitlatingen gedaan die strijden met de democratische rechtsstaat. Volgens anderen heeft hij zelfs aangezet tot haat en geweld. Voor de VVD in de Tweede Kamer reden genoeg om de accreditatie voor de universiteit in te trekken. Dat zou grote gevolgen hebben. De instelling krijgt dan geen geld meer van de overheid, de diploma’s zijn niet meer erkend en studenten kunnen fluiten naar hun studiebeurs.

23 January 2014 11:13Gewijzigd op 15 November 2020 08:23
Bussemaker. Foto ANP
Bussemaker. Foto ANP

Oppervlakkig bezien lijkt de kwestie eenvoudig. Een universiteit die toelaat dat haar rector zich zo in opspraak brengt, moet worden aangepakt. Dat het hier om een islamitische instelling gaat, stemt de publieke opinie niet gunstiger. Integendeel. De rector heeft bovendien vaker onder vuur gelegen. In oktober vorig jaar liet hij zich denigrerend uit over alevitische moslims. Zelf is hij soennitisch.

Eerder dat jaar liet de universiteit de omstreden islamitische sjeik Jasem al-Mutawa uit Koeweit een lezing houden. In een video op internet wijst deze man erop dat een vrouwtjesaap die zich onzedelijk gedroeg, gestenigd zou zijn door haar soortgenoten. Bedoelt hij daarmee te zeggen dat mensen dat voorbeeld moeten volgen? Helemaal fris ruikt het daar niet, in Rotterdam. Zoveel is duidelijk.

Of om die reden de accreditatie van de universiteit moet worden ingetrokken, is twijfelachtig. Terecht zei minister Bussemaker van Onderwijs woensdag in de Kamer dat er op dit moment geen klachten zijn over de kwaliteit van het onderwijs aan de universiteit. De instelling heeft toestemming van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie om een islam­opleiding te geven. De minister heeft deze organisatie gevraagd komende tijd een extra oogje in het zeil te houden. Dat is verstandig.

Daarnaast hebben we de Onderwijsinspectie. Vorig jaar adviseerde zij de islamitische Ibn Ghaldounschool voor voortgezet onderwijs in Rotterdam te sluiten omdat daar bestuurlijk en onderwijskundig van alles mis was. De inspectie is geen tandeloze tijger. Zij brengt over twee weken een bezoek aan de islamitische universiteit. Het is verstandig de resultaten daarvan eerst maar eens af te wachten. Desondanks staat het iedereen vrij om „moreel afstand te doen” van de omstreden uitlatingen van de rector, zoals Bussemaker dat woensdag zo mooi zei. Daar gaat al een stevig signaal van uit.

Er zit echter een diepere kwestie onder het geval IUR. Er is een tendens om instellingen, organisaties, partijen en scholen financieel aan te pakken als deze uitlatingen doen die de meerderheid van de samenleving niet meer accepteert. Dat is een gevaarlijke tendens, in gang gezet door partijen als VVD en D66, die ook andere levensbeschouwelijke stromingen in de samenleving kan raken en al geraakt heeft.

Wat nu de islamitische universiteit overkomt, kan ook de hogescholen Driestar Educatief en CHE gebeuren omdat ze standpunten huldigen die strijden met de publieke opinie. Minister Bussemaker legde daar woensdag de vinger al bij. Met andere woorden: de lectoren in dienst van deze hogescholen, die betaald worden met overheidsgeld, zijn gewaarschuwd.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer