GG beleggen boetedag op zondag 11 mei
UTRECHT. De Gereformeerde Gemeenten beleggen op zondag 11 mei een dag van verootmoediging en boete „vanwege de ernst van de tijd waarin wij leven.”
Dat besluit werd genomen op de laatste vergaderdag van de generale synode van het kerkverband, woensdag in Utrecht. In oktober vorig jaar had de synode, tijdens de bespreking van het rapport ”Kerk-zijn in een seculiere samenleving”, al de behoefte uitgesproken een dag van verootmoediging en boete te houden.
De synode sprak toen over verschillende mogelijkheden voor de datum van die dag: op de jaarlijkse biddag, op een zondag, of op een aparte dag of avond.
Het moderamen stelde woensdag dat de meeste kracht van een boetedag uitgaat als gekozen werd voor een dag die niet samenvalt met biddag en als zo mogelijk andere kerken zich bij dit initiatief zouden aansluiten, Het moderamen stelde voor om te kiezen voor een zondag, die niet te dicht bij de biddag of bij een kerkelijke feestdag ligt, en ruimschoots vóór de zomervakantie. De synode wees daarom zondag 11 mei aan als dag van schuldbelijdenis en gebed.
De synode besloot ook om de kerken waarmee sinds 2001 samensprekingen worden gevoerd, over deze boetedag te informeren. De synodepreses ds. J. J. van Eckeveld zei: „Het zou toch goed zijn als deze boetedag in meerdere kerken gehouden zou worden.”
Ook ging de vergadering akkoord met een door het moderamen opgestelde kanselboodschap. Deze zal in de morgendienst van de boetedag in de gemeenten worden voorgelezen. In de preek zal ook aandacht worden besteed aan de nood van tijd. Ook in de middag- of avonddienst kan het thema ”boete” in de prediking (of tijdens de leesdienst) terugkeren.
Er verschijnt een publieksversie van het rapport ”Kerk-zijn in een seculiere samenleving”. Het is aan de kerkenraden of zij dit rapport op deze boetedag aan de gemeenteleden uitreiken, of dat men daar een ander moment voor kiest.
Nestor van de vergadering ouderling G. H. Verweij (Den Haag) sprak aan het einde van de synodevergadering omdat hij gezien zijn hoge leeftijd niet verwacht nog een volgende vergadering te zullen meemaken. Verweij maakte veertien synodes achter elkaar deel uit van de vergadering.
Tweede voorzitter ds. A. Schreuder (Rijssen-Zuid) besloot de vergadering nadat preses ds. Van Eckeveld in een kort slotwoord erop gewezen had dat de Heere de kerk trouw blijft ondanks alle zonden.