Geen gebedsoproep vanaf minaret nieuwe Turkse moskee in Ede
De 25 meter hoge minaret van de nieuwe Turkse moskee in Ede krijgt geen installatie voor gebedsoproepen, aldus het moskeebestuur in een brief die donderdag werd bezorgd vlak voor de raad de bouwplannen zou bespreken.
In de brief schreef het moskeebestuur donderdagavond dat bestuur en gemeenschap altijd grote waarde hebben gehecht aan goede relaties met hun buren. „Dat geldt ook voor onze toekomstige buren.”
Het stelt bovendien voor in het eerste jaar na de opening van de moskee elk kwartaal met de buurt te overleggen om „mogelijke overlast (geluid, parkeren of anderszins) te bespreken en daartegen in gezamenlijkheid passende maatregelen te nemen.”
Gebedsoproepen
Op verzoek van raadslid Kok van de Fractie Nieuw, met collega Pluimers afgescheiden van de SGP-fractie, wordt in elk geval in een overeenkomst vastgelegd dat er geen gebedsoproepen met een geluidsinstallatie worden gedaan, beloofde wethouder Kremers. Donderdag velt de gemeenteraad een definitief oordeel.
De Turkse islamitische gemeenschap in Ede, ruim 2000 personen groot, wil de bestaande gebedsruimte in een voormalig bedrijfspand verruilen voor een nieuw, groter gebouw voor gebed, ontmoeting en educatie. Er is behoefte aan onder meer een gebedsgelegenheid voor vrouwen. De gemeenteraad stemde ruim een jaar geleden al in met de nieuwe locatie van de moskee.
Petitie
Ruim 500 buurtbewoners ondertekenden de afgelopen weken een petitie tegen de moskee. Ze menen dat „een dergelijke maatschappelijke voorziening voor een doelgroep van deze omvang” niet in een woonwijk past, onder meer omdat het gebouw intensief zal worden gebruikt en voor een deel ook een bovenwijkse functie zal hebben. De buurtbewoners vrezen parkeer- en geluidsoverlast. Ook om architectonische redenen achten ze de moskee ongewenst. „De enorme omvang en hoogte van het gebouw passen net als de niet-westerse uitstraling niet in de Uitvindersbuurt.”
Koepel
Bijzondere elementen in het ontwerp zijn een koepel van 16 meter en de minaret van 25 meter. Die maken volgens het gemeentebestuur het gebouw „tot een echte moskee.” „Als de minaret gehalveerd wordt in hoogte zal de uiterlijke verschijningsvorm neigen naar een gebouwencomplex met een schoorsteen. Als de minaret weggelaten wordt, heeft het bouwwerk meer weg van een sporthal dan van een moskee.”
Traditionele moskee
Vooral fractievoorzitter Van Druiten van Burgerbelangen verzette zich in de raadsvergadering tegen minaret en koepel. „Het zou een gebouw in westerse stijl met Turkse elementen worden, dit is een traditionele Turkse moskee, terwijl een minaret niet eens noodzakelijk is voor de geloofsbeleving. De autochtone bewoners van Ede-Zuid moeten zich in hun buurt thuis blijven voelen en zich niet in Turkije of Saudi-Arabië wanen.”
Spiritueel gebouw
Wethouder Kremers noemde de moskee „juist een verrijking voor de Edese cultuur.” Hij was het van harte eens met raadslid Celik van GroenLinks/Progressief Ede, die opmerkte dat spirituele gebouwen bij een stad horen. „Deze moskee is daar een uiting van. Er is mij veel aan gelegen dat dit voorstel de eindstreep haalt. Het geldende bestemmingsplan laat een vierkante blokkendoos van 10 meter hoog toe. Geef mij dan maar deze moskee met veel groen eromheen.”
Geloofsbelijdenis
Ook voormalig SGP’er Kok, die op grond van zijn christelijke geloofsovertuiging elke medewerking aan de bouw van de moskee afwees, kreeg een weerwoord van Kremers. „Het is uw goed recht om de Nederlandse Geloofsbelijdenis te citeren, maar vergeet u niet dat de gemeenteraad het de afgelopen periode ook goed heeft gevonden dat er kerken zijn gebouwd op plekken waarvan wij vroeger dachten: Dit gaan we nooit doen.”
SGP-fractievoorzitter Van der Poel zei zich „te beperken tot praktische zaken.” Hij vroeg zich onder meer af of er over de bouwplannen voldoende overleg met de buurtbewoners was geweest. En: „Past de minaret wel bij de historische Nederlandse identiteit? Ik vind van niet.”
CU’er De Kluijver typeerde de toezeggingen van het moskeebestuur als „constructief” en verweet het gemeentebestuur „ongewenste miscommunicatie” richting buurtbewoners. CDA’er Komdeur meende dat het college een leidende rol had moeten spelen door zaken als geluidsoverlast vooraf te regelen met het moskeebestuur. „Dat had een hoop kou uit de lucht genomen. Nu heeft het moskeebestuur de hand gereikt. De moskee is een architectonisch fraai ontwerp. Het kon weleens een monument van de toekomst worden.”
Volgens D66’er Salim hadden Burgemeester en Wethouders te weinig oog voor de emoties van de buurtbewoners. „U bent te technocratisch met hun bezwaren omgegaan.”