Bronzen pelgrimsdeur in toegangsportaal ‘Lange Jan’ Amersfoort
In het toegangsportaal van de Onze-Lieve-Vrouwetoren in Amersfoort wordt in maart een bronzen pelgrimsdeur geplaatst.
De pelgrimsdeur is een initiatief van de plaatselijke Stichting Open Oog, die de stad wil verfraaien met kunstprojecten die het „verhaal van Amersfoort” vertellen. Amersfoort was in de middeleeuwen een belangrijke bedevaartsplaats. Pelgrims kwamen naar de stad nadat er wonderen waren toegeschreven aan een in de stadsgracht weggeworpen Mariabeeldje dat in 1444 onder bijzondere omstandigheden gevonden zou zijn.
De 98 meter hoge Onze-Lieve-Vrouwetoren, in de volksmond ”Lange Jan” genoemd, is gebouwd met inkomsten uit de bedevaart. De bijbehorende Onze-Lieve-Vrouwekerk, die na de Reformatie onder meer werd benut als opslagplaats voor buskruit, ging in 1787 in vlammen op, waarschijnlijk doordat een soldaat onvoorzichtig was met het schoonkrabben van een granaat.
De bronzen deur, 16 vierkante meter groot, is een ontwerp van kunstenaar Eric Claus uit Broek op Waterland, emeritus hoogleraar aan de rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam en een belangrijk vertegenwoordiger van de hedendaagse klassieke beeldhouwkunst. Voorzitter Fons Asselbergs van Open Oog, oud-wethouder van Amersfoort: „Aan de voorzijde kijkt een lichtblauwe mantelmadonna uit op het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof. Op de mantel worden de ”zeven smarten” en ”zeven vreugden” van Maria afgebeeld. Aan de binnenzijde van de deur wordt het verhaal van het mirakel in 1444 verteld en komen zes panelen met stromen pelgrims.”
Het kunstwerk kost 290.000 euro. Dat geld wordt bijna geheel door particulieren bijeengebracht, een klein deel door het bedrijfsleven.