Onderzoek: Religiehaat neemt toe, ook in Nederland
Eenderde van de 198 landen op de wereld had in 2012 te kampen met veel religiehaat. In 2011 was dat nog 29 procent en in 2007 20 procent. In elke regio neemt religiehaat toe, behalve in Noord- en Zuid-Amerika. De sterkste stijging is te vinden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.
Meer dan 76 procent van de totale wereldbevolking leefde in 2012 in landen met een hoog of zeer hoog niveau van godsdienstbeperking. Dat zijn 5,3 miljard mensen. In 2011 was dat 2 procent minder en in 2007 ging het om 68 procent van de wereldbevolking.
Dat concludeert het Amerikaanse onderzoeksbureau Pew in het rapport ”Religious Hostilities Reach Six-Year High”. De onderzoeksresultaten over de periode 2007 tot en met 2012 werden dinsdag bekendgemaakt.
Religiehaat heeft twee hoofdoorzaken. Overheden kunnen religieuze uitingen tegenwerken en samenlevingen kunnen zich inspannen om religieuze bevolkingsgroepen te benadelen. Pew meet de zwaarte van beide vormen van religiehaat door de ”Government Restrictions Index” en de ”Social Hostilities Index”.
Het aantal landen waar de overheid beperkingen in religiezaken oplegt, is ongeveer gelijk gebleven. Wel is de druk toegenomen. Europa toonde in 2012 op het gemiddelde niveau van overheidsbeperkingen de grootste stijging.
Nederland scoort hoog op de index van religiehaat vanuit de samenleving. Tussen 2007 en 2012 is de weerzin tegen religie gestegen. De index hanteert vier niveaus: licht, gemiddeld, hoog en zeer hoog. Vanuit de overheid bezien, krijgen godsdiensten in Nederland alle ruimte. Op die index scoort Nederland laag.
Lees hier een samenvatting van het onderzoeksrapport met links naar het rapport en bijbehorend cijfermateriaal.