Binnenland

Duizenden liters gedumpt drugsafval gevonden

LELYSTAD/VENLO (ANP). Op verschillende plekken in het land zijn dit weekend grote hoeveelheden gedumpt chemisch afval gevonden. In de nacht van vrijdag op zaterdag in de omgeving van Venlo (Limburg) en zondag in Lelystad (Flevoland). Het gaat waarschijnlijk om drugsafval. Natuurorganisaties willen dat de overheid actie onderneemt tegen de voortdurende dumping van dergelijke chemicaliën.

13 January 2014 07:05Gewijzigd op 15 November 2020 08:08

In Limburg lagen vele tientallen vaten met duizenden liters xtc-afval in de bossen en in de Everlosebeek. Ook zondag werd daar in de buurt een aantal vaten gevonden. Die zijn vermoedelijk in de beek afgedreven van de rest van de gedumpte lading.

De politie zoekt getuigen van deze massale dumping. „Het gaat om zulke grote hoeveelheden, je zou zeggen: iemand moet toch iets gezien hebben”, zei een woordvoerster van de politie zondag. Een deel van de vaten lekte, maar het waterschap heeft geen hoge concentraties gif in de Everlosebeek aangetroffen.

In het buitengebied van Lelystad ontdekten wandelaar zondag ongeveer 20 vaten met waarschijnlijk afval uit een drugslaboratorium. Die lagen aan de Knardijk, in het talud. Het Waterschap Zuiderzeeland, de eigenaar van het terrein, laat het afval door een gespecialiseerd bedrijf afvoeren. Bodemonderzoek moet vervolgens uitwijzen of er chemicaliën in de grond terecht zijn gekomen en of de dijk dus gesaneerd moet worden. „Een aantal vaten is open en omgevallen, maar er is niets in het water gekomen”, zei de woordvoerder.

Chemisch afval wordt het meest in het zuiden van het land gedumpt. Afgelopen week nog in Roermond (Limburg) en de week daarvoor in het Brabantse Rijsbergen. Eind vorig jaar meldde de provincie Noord-Brabant dat er een waarborgfonds komt, zodat gedupeerde grondeigenaren niet alleen voor de opruimkosten opdraaien.

Natuurorganisaties willen dat de overheid efficiënter optreedt tegen het dumpen van chemisch afval. 50 ‘groene’ organisaties benadrukken maandag tijdens een symposium over een nieuwe natuurwet onder meer het belang van het optreden tegen natuurvandalisme zoals het dumpen van (drugs)afval. De organisaties willen dat overheden wettelijk worden verplicht om toezicht en handhaving te garanderen: voor alle wilde dieren, planten en hun leefomgeving zou daarom een wettelijke basisbescherming en zorgplicht moeten gelden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer