Levendige handel tussen Nederland en Israël
DEN HAAG (ANP). Zowel Nederland als Israël heeft een zogenoemde open economie, die zich kenmerkt door afhankelijkheid van buitenlandse handel. Tussen de twee landen is al lang sprake van een levendige zakenrelatie. Ondanks regelmatige oproepen tot boycot van producten uit Israël vanwege de nederzettingenpolitiek, blijft de handel tussen de twee landen toenemen. Dit jaar bestaat de Kamer van Koophandel Nederland-Israël 65 jaar, opgericht een jaar na de stichting van de Israëlische staat.
In 2011 importeerde Nederland goederen ter waarde van 1,753 miljard euro uit Israël. De exportwaarde bedroeg 1,395 miljard. Een jaar later was de import al tot net boven de 2 miljard gestegen en telden de Israëliërs 1,317 miljard voor spullen uit Nederland neer. Tot en met augustus 2013 was de hoogte van de import 1,287 miljard en de export ruim 883 miljoen euro, zo becijferde het CBS.
Israëls industriële producten komen voornamelijk uit de sectoren hightech, metaal, elektronica, landbouw, voedingsmiddelen en de chemie. Nederland beweegt zich veel in de sectoren voedselverwerking, chemie, olieraffinage en elektrische apparatuur. Het Midden-Oostenland beschikt tegenwoordig over olie- en gasvelden, wat inmiddels leidt tot export, zoals Nederland al decennia profiteert van zijn gasbaten. Nederland koopt in Israël veel groente, fruit, medicijnen en chemische spullen. Het verkoopt vooral computerapparatuur.
De Nederlandse economie behoort sinds jaar en dag tot de 20 sterkste ter wereld, met een bruto nationaal product (bnp) van ongeveer 709 miljard dollar in 2012. Israëls economie beweegt zich rond de 40e plek met een bnp ter waarde van 274 miljard dollar in 2013. In Israël leven veel mensen onder de armoedegrens, vooral Israëlische Arabieren en orthodoxe Joden.
De betrekkingen tussen de twee landen zijn normaliter goed. Er zijn onder andere uitgebreide zakelijke en culturele relaties. Op politiek en ambtelijk niveau is er eveneens regelmatig contact. Handel, vredesontwikkelingen in het Midden-Oosten en de momenteel omstreden investeringen staan frequent op de agenda. Israël investeert ook in Nederland. Het gaat om bedrijven in de transportsector, de brandstofbranche en de schoenenindustrie.