Opinie

Commentaar: Handhaving van alcoholverbod begint thuis

Drank maakt meer kapot dan je lief is. Die slogan zit diep verankerd in het geheugen van mensen. Het is ook een waarheid als een koe. Alleen, nog steeds zijn er mensen die met die waarheid niet tot zichzelf inkeren.

Hoofdredactioneel commentaar
8 January 2014 10:43Gewijzigd op 15 November 2020 08:05
beeld ANP
beeld ANP

Omdat keihard is bewezen dat drank bij kinderen grote schade aanricht, geldt sinds 1 januari van dit jaar een alcoholverbod voor jongeren onder de achttien. Zo hoopt de overheid het drankgebruik bij de jeugd aan banden te kunnen leggen.

Het verbod blijkt echter direct na invoering al op grote schaal te worden ontdoken. Er zijn cafés waar met enige regelmaat een oogje wordt toegeknepen. Soms is dat beleid, soms is dat overmacht. Wanneer een horecagelegenheid overspoeld wordt met bezoekers is het haast onmogelijk om selectief te serveren. De eerste dagen bleek ook een deel van de uitbaters het niet zo nauw te nemen. Dat kan te maken hebben met het wennen aan de nieuwe situatie; dat kan ook eigenwijsheid zijn.

Echter, het overgrote deel van de cafébazen en restauranthouders blijkt zich niet schuldig te maken aan ontduiking van de regels voor alcoholverbod. Ze weten dat wanneer ze gepakt worden vanwege een overtreding, ze een hoge boete kunnen krijgen. Veel ondernemers vinden het een te groot risico.

Problematischer is het als overheden niet duidelijk optreden als het gaat om handhaving. Het blijkt dat zij het moeilijk vinden om de controles uit te voeren. Dat is het ook. Maar het vergt wel daadkracht. Als de gemeente Rotterdam laat weten wel controleacties te gaan houden maar wil voorkomen dat het „razzia’s” worden omdat het uitgaan „bruisend en leuk” moet blijven, wekt dat niet de indruk dat men voortvarend te werk gaat. Waarbij het bepaald ook niet kies is om in dit verband het woord ”razzia” in de mond te nemen. Dat begrip roept heel andere associaties op, zeker in Rotterdam, dat een verdrietig oorlogs­verleden meedraagt.

Het roept ook vragen op als blijkt dat gemeenten bij officiële gelegenheden zelf onzorgvuldig zijn met de regels voor alcoholgebruik. Als begin deze week blijkt dat tijdens nieuwjaarsrecepties van gemeenten jongeren onder de achttien gewoon een glas bier of wijn konden krijgen, heeft zo’n gemeente krediet verloren. Echt bedenkelijk is het als gemeenten aangeven –voorlopig– geen rekening te willen houden met de nieuwe regelgeving. Terecht dat een opmerking in die richting van de burgemeester van Katwijk aan Zee veel wenkbrauwen deed fronsen.

Toch ligt de oorzaak van het probleem van ontduiking van de regels nog een spade dieper. Zolang jongeren niet van huis uit meekrijgen dat alcohol­gebruik onder de achttien onverstandig is en niet moet, is het dweilen met de kraan open. Wanneer ouders hun kinderen thuis smaak laten krijgen in bier, wijn of nog sterkere drank, zullen jongeren buiten de deur ook naar alcoholica grijpen. Hier ligt een taak voor ouders, waar zij zich niet met een zekere gemakkelijkheid van af mogen maken. De vraag: „Jij ook een biertje?” moeten vaders en moeders niet aan hun zoon of dochter stellen Dat is het begin van een glijdende schaal.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer