„Ruimte voor christen op universiteit steeds kleiner”
ASSEN. De ruimte voor christelijke wetenschap op de Nederlandse universiteiten wordt steeds verder ingeperkt. Dat stelden forumleden zaterdag op de slotbijeenkomst van de conferentieserie ”Geloof jij het?”. „Er zijn seculiere tendensen die deze ruimte inperken.”
Seculiere wetenschappers zetten geregeld met een bepaald dedain het scheppingsgeloof tegenover de evolutietheorie neer. Maar volgens Rob Nijhoff, onderzoeker van het wetenschappelijk bureau van de CU, is er dan sprake van een categoriefout. „Geloof en wetenschap zijn geen opponenten. Creationistische en evolutionistische wetenschap echter wel.”
De overheid moet leefruimte voor beide botsende visies garanderen, stelt Nijhoff. „Er zijn seculiere tendensen die deze ruimte inperken. Een voorbeeld is de verwijdering van Henk Geersema, buitengewoon hoogleraar christelijke filosofie, van de Universiteit Utrecht. Op dit moment kunnen studenten daar geen colleges christelijke filosofie meer volgen. Daaraan zou de overheid wat moeten doen.”
Stef Heerema, organisator van de conferentie, refereert aan het feit dat een aantal christelijke wetenschappers op zijn congres onder een schuilnaam moest optreden. „Het is toch niet normaal dat serieuze wetenschappers in de problemen komen als ze zich inlaten met creationisten?”
„Dan mag Herman Philipse ook wel oppassen”, reageert een bezoeker. Gelach uit de zaal.
Philipse, hoogleraar filosofie aan de Universiteit Utrecht en Nederlands bekendste atheïst, maakt ook deel uit van het forum. Hij beaamt dat het „goed” is dat mensen van verschillende levensbeschouwingen hun eigen onderwijs kunnen inrichten. „Maar volgens artikel 23 moet de overheid alleen het bijzonder basisonderwijs financieren.” Onder meer universiteiten horen daar dus niet bij.
„Wetenschap moet altijd uitgaan van de best mogelijke wetenschappelijke verklaringen. Een keiharde weerlegging van de evolutietheorie is er na 150 jaar nog steeds niet”, aldus Philipse.
Heerema is het volstrekt met hem oneens. „Op deze conferenties zijn sprekers aan het woord geweest die de evolutietheorie daadwerkelijk hebben weerlegd. Maar zij worden niet gehoord.”
„Dan moet je je afvragen hoe dat komt”, reageert Philipse. Heerema: „Omdat evolutionisme een geloofsovertuiging is die geen boodschap heeft aan een andere visie op de feiten.”
Ook Jan Rein de Wit, hoofdredacteur van Weet Magazine en betrokken bij Stichting De Oude Wereld in Urk, doet een duit in het zakje. „Volgens Unicef hebben kinderen recht op keuzevrijheid, maar voor wat betreft het antwoord op oorsprongsvragen hebben ze die niet. Ze krijgen alleen de evolutieleer voorgeschoteld.”