AEX sluit boven de 400 punten
AMSTERDAM (ANP). De toonaangevende AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam is vrijdag boven de 400 punten gesloten. Dat is voor het eerst sinds de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, die in september 2008 een escalatie van de kredietcrisis inluidde.
De AEX sloot na een rustige handelssessie op 400,99 punten, 1,1 procent hoger dan de slotstand op de dag voor Kerst. De MidKap kreeg er 0,4 procent bij en kwam uit op 624,23 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen met winsten tussen de 0,9 en 1,4 procent het laatste weekeinde van 2013 in.
Hoewel het in zekere zin een mijlpaal is, noemde analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen het „niet erg relevant” dat de AEX na ruim 5 jaar weer boven de 400 punten staat. „Er zijn op deze dagen geen grote partijen actief, hoogstens nog wat particulieren. Het wachten is op volgend jaar en de eerste bedrijfsresultaten van het vierde kwartaal. Die moeten wat winstgroei laten zien”, zei hij.
Staalconcern ArcelorMittal was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 3,3 procent. Luchtvaartconcern Air France-KLM en bodemonderzoeker Fugro kregen er 2 procent bij, en werden op de voet gevolgd door vastgoedfonds Unibail-Rodamco dat 1,9 procent meer waard werd.
Verliezers waren er nauwelijks bij de Amsterdamse hoofdfondsen. Telecomconcern KPN stond onderaan met een verlies van 0,3 procent. Verder leden alleen de uitgevers Reed Elsevier en Wolters Kluwer kleine verliesjes (0,1 procent).
Bij de middelgrote fondsen was uitzender USG People de sterkste stijger met een koerswinst van 3,7 procent. Verder kregen detacheerder Brunel, industrieel toeleverancier Aalberts en producent van specialistische metalen AMG er meer dan 2 procent bij. Onderaan de MidKap stond Nutreco. De diervoederproducent werd 1,6 procent minder waard.
De euro was aan het einde van de handel 1,3790 dollar waard, tegen 1,3680 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag, de laatste handelsdag voor Kerst. Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder en bracht per vat 100,29 dollar op. De prijs van Brentolie daalde een fractie tot 111,96 dollar per vat.