Kerk & religie

Apeldoornse kerk stopt gebruik nieuw Liedboek om prijs

De Nederlands gereformeerde Tabernakelkerk in Apeldoorn is om twee redenen „voorlopig” gestopt met het zingen uit het nieuwe Liedboek tijdens de diensten. Inhoudelijk zijn de meeste liederen „te algemeen en te weinig expliciet over het geloof”. Voor het zingen van een selectie liederen uit het Liedboek wil de kerk bovendien geen 1000 euro per jaar betalen. De oplossing van de predikant van de kerk, ds. W. Smouter: maak één abonnement voor gebruik van een scala aan liedbundels.

Redactie kerk
27 December 2013 17:07Gewijzigd op 2 March 2023 14:53
Beeld RD
Beeld RD

De kerk maakte vrijdag op haar website bekend dat ze een aantal liederen uit het Liedboek, dat dit jaar is verschenen, heeft beproefd. Het proberen van de nieuwe liederen was echter een teleurstelling, aldus ds. Smouter op de site: „De nieuwe liederen liggen niet makkelijk in het gehoor en daar zou aan te werken zijn als de inhoud een verrijking was, maar we vinden juist de teksten te algemeen en te weinig expliciet over het geloof. Dat brengt een andere spiritualiteit binnen dan wat wij zingend willen uitdragen.”

De predikant legt op zijn eigen website uit dat het betaalsysteem achter het Liedboek uit de tijd is. Ds. Smouter is bereid te betalen voor online opgevraagde muziek. Maar de predikant is niet gediend van het prijskaartje dat daaraan hangt: bijna 1000 euro per jaar. Kerken gebruiken voor de liturgie van de diensten immers meerdere liedbundels. „Je kunt niet van kerken verlangen dat ze de volle (zeer volle) mep voor het Liedboek betalen als ze daar maar af en toe uit zingen.”

Ds. Smouter hoopt dat uitgevers van alle liedbundels om de tafel gaan zitten en één abonnement samenstellen. „De muziekwereld kent producten als Spotify, de videowereld kent Netflix, kranten knutselen aan een All you can read-abonnement, ik zie uit naar een mooi tarief voor All you can sing.”


Discussie

Op internet is al vrij snel na de presentatie van het Liedboek een discussie ontstaan over het gebruik ervan in de kerk. Kost het beamen of printen van liederen uit het Liedboek geld of niet? De meeste betrokkenen laten op internet weten wel te willen betalen, al vinden ze de prijs te hoog of het betaalsysteem niet rechtvaardig. Hieronder een aantal bijdragen:

Jan Marten de Vries en Gerben de Vries: Copyrights liturgische teksten

Ds. A. Berensen: Liedboek Online 1.0 – wordt vervolgd

Ds. A. Berensen: Onrijpe vrucht – recensie van Liedboek Online 1.0

Lydia Vroegindeweij: Beamen is gratis, beamen niet


Lees ook:

Derde studiedag over nieuwe liedboek

Vergunst: Beoordeel Liedboek vanuit belijdenis

Het is uniek dat alle Psalmen in het nieuwe Liedboek staan

Analyse: nieuw Liedboek klassiek en postmodern

Het nieuwe Liedboek: de vijfde officiele kerkelijke bundel

5 vragen aan ds. Pieter Endedijk

Meer over
Nieuw Liedboek

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer